U AUSTRIJI

Desničar Hofer priznao poraz na predsjedničkim izborima

04.12.2016 u 17:58

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat krajnje desnice Norbert Hofer čestitao je u nedjelju svome suparniku na pobjedi, nakon što su prve procjene pokazale da je izgubio predsjedničke izbore u Austriji

‘Čestitam Alexanderu Van der Bellenu na uspjehu i pozivam sve Austrijance da budu jedinstveni i rade u zajedničkom interesu’, napisao je Hofer na Facebooku, dodajući da je ‘beskrajno tužan’.

‘Beskrajno sam tužan što nije uspjelo
’, dodao je.

Ljevičarski kandidat iza kojega stoje Zeleni ima jasnu prednost na izborima, pokazale su u nedjelju projekcije nakon što su zatvorena birališta, zadavši udarac nastojanju svojega suparnika da postane prvi izabrani krajnje desni poglavar države u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ako bude potvrđen, rezultat ponovljenih izbora značit će olakšane za većinu europskog establishmenta i pobjedu bivšeg čelnika Zelenih Van der Bellena, koji je tijesno pobijedio Norberta Hofera iz antiimigracijske Slobodarske stranke na prvim izborima u svibnju koji su poništeni zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Van der Bellen ima jasnu prednost pred Hoferom, prema projekciji agencije SORA za televiziju OeRF u koju su uključene i rezultati djelomičnog prebrojavanja glasova.

Projekcija pokazuje da Van der Bellen dobija 53,6 posto glasova, a Hofer 46,4 posto, uz marginu pogreške od 1,2 posto.

Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka.