NA KAVKAZU

Ruski FSB tvrdi da je ubio vođu Islamske države

04.12.2016 u 11:32

Bionic
Reading

Ruska savezna služba sigurnosti (FSB) objavila je u nedjelju da je ubila ‘emira’ Islamske države (IS) na sjeveru Kavkaza u operaciji u ruskoj republici Dagestan

‘Među neutraliziranim banditima identificirani su šef ogranka Islamske države za područje Kavkaza Rustam Aselderov i četvorica njegovih bliskih suradnika’, priopćio je FSB.

Rustam Aselderov (35), također zvan šeik Abu Muhamed al-Kadari, imenovan je u lipnju 2005. šefom ‘emirata’ koji je IS proglasio u regiji gdje su se lokalni islamistički pobunjenici zavjetovali na vjernost IS-u.

Aselderov je ranije bio ‘emir’ IS-a u Dagestanu, jednoj od ruskih republika na sjeveru Kavkaza. I sam se zavjetovao na vjernost vrhovnom šefu IS-a Abu Bakr al-Bagdadiju u prosincu 2014., postavši prvi važan islamistički šef koji je to učinio na Kavkazu. Otada je skupina preuzela odgovornost za brojne napade na policiju u Dagestanu.

Godine 2015. američki State Department uveo je osobne sankcije za Rustama Aselderova, nazvana ‘stranim teroristom’ nakon što ga je IS imenovao šefom svojeg ogranka u regiji.