DESNICA NA VRATIMA

Austrija u novom pokušaju bira predsjednika

04.12.2016 u 08:41

Bionic
Reading

Austrijanci su počeli glasovati u nedjelju na izborima u novom pokušaju ove godine da izaberu predsjednika države, a pobijedi li kandidat Slobodarske stranke postat će prvi predsjednik krajnje desnice u Austriji, ali i Europskoj uniji

Potpredsjednik parlamenta, član Slobodarske stranke Norbert Hofer (45), suprotstavlja se liberalnom ekologu kojeg podržavaju Zeleni, Alexanderu Van der Bellenu (72), a izborni rezultati bit će poznati tek u ponedjeljak.

Većina birališta otvorena je u 7 sati, a zatvaraju se u 17 sati nakon čega će se objaviti prve procjene. Približno 6,4 milijuna birača pozvano je na birališta.

Iako je uloga šefa austrijske države prvenstveno protokolarna, izbor Hofera predstavljao bi novu pobjedu populista, šest mjeseci nakon Brexita i mjesec dana nakon pobjede Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da će se rezultati proglasiti tek u ponedjeljak kad se izbroje dopisni glasovi.

Današnji su izbori zapravo ponavljanje drugog kruga izbora s kraja svibnja koje je Ustavni sud poništio zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte. Tada su rezultati bili poništeni na zahtjev FPO-a zbog proceduralnih pogrešaka, a dopisnim putem je glasalo 16,7 posto što je znatno koristilo Van der Bellenu koji je pobijedio s nešto manje od 31.000 glasova prednosti (0,6 posto).

U svibnju se činilo izvjesnim da će pobijediti Van der Bellen, a bilo je to prvi put nakon Drugog svjetskog rata da su u drugi krug izbora ušli kandidati koji nisu članovi ni Narodne stranke (OeVP) niti socijaldemokrata (SPOe), dviju najvećih političkih stranaka u zemlji.