ZNANSTVENO DOKAZANO

Depresija je povezana s kožnim bolestima kod tinejdžera

30.11.2016 u 14:12

Bionic
Reading

Europski znanstvenici identificirali su obrasce kod mladeži koji povezuju mentalne probleme s fizičkim bolestima poput artritisa i kožnih bolesti, objavljeno je u časopisu PLOS ONE

Psiholozi sa Sveučilišta u Baselu i Sveučilišta Ruhr u Bochumu zaključili su da su artritis i bolesti probavnog sustava češće kod mladih koji boluju od depresije. Povrh toga, pokazalo se da se kod mladih koji imaju problema s tjeskobom učestalije javljaju kožne bolesti.

Fizičke bolesti i mentalni poremećaji utječu na kvalitetu života i predstavljaju ogroman izazov za zdravstveni sustav. Ako se oni sustavno pojavljuju još od rane dobi, postoji rizik da će bolesno dijete ili adolescent biti suočen s nepovoljnim daljnim razvojem zdravstvenog stanja.

U istraživanju odnosa i obrazaca koji se javljaju kod mentalnih poremećaja i fizičkih bolesti, koje su vodili dr. Marion Tegethoff i profesor Gunther Meinlschmidt, analizirani su podaci reprezentativnog uzorka od 6483 tinejdžera iz SAD-a u dobi između 13 i 18 godina. Oni su otkrili da se neke fizičke bolesti češće javljaju kod djece i adolescenata ako su ranije patili od određenih mentalnih poremećaja. Isto tako, određeni mentalni poremećaji učestalije se javljaju nakon pojave određenih fizičkih bolesti.

Nakon afektivnih poremećaja kao što je depresija često se javljaju artritis i bolesti probavnog sustava, a isti odnos postoji između poremećaja anksioznosti i kožnih bolesti.

Znanstvenici vjeruju da rezultati tog istraživanja daju važan uvid u odnos između mentalnih poremećaja i fizičkih bolesti i ukazuju na to da bi liječenje poremećaja i bolesti trebalo biti tijesno povezano.