BEZ VIZA U BIH

Turci sve češće pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku

29.11.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Policijske službe u Bosni i Hercegovini registrirale su povećani broj dolazaka državljana Turske u tu zemlju koji potom lažno se predstavljajući kao Sirijci preko Hrvatske pokušavaju emigrirati u druge države članice Europske unije, potvrdio je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kako ga u utorak citira sarajevski Dnevni avaz

'Radi se o građanima Turske koji legalno uđu u BiH i onda se zapute prema bihaćkoj regiji gdje pokušavalu ilegalno ući u Hrvatsku', kazao je Ujić pojašnjavajući kako je u proteklih nekoliko mjeseci zabilježemo više od 60 ovakvih slučajeva.

MUP je za tportal naveo da je od srpnja do 21. studenog 2016. godine 76 turskih državljana registrirano kao tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, s time da je do sada za 45 tražitelja međunarodne zaštite doneseno rješenje o obustavi postupka jer su izbjegavali podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu ili su samovoljno napustili prihvatilište za tražitelje azila.

Državljani Turske u BiH mogu putovati bez viza na temelju reciprociteta a Ujić upozorava na procjenu kako će ovakvih zloporaba sustava bezviznog putovanja u budućnosti vjerojatno biti sve više.


Granična policija BiH pokušava spriječiti ilegalne prelaske u Hrvatsku i u tome ima nekih rezultata a neke ilegalne migrante hvata i hrvatska policija koja ih onda vraća u BiH.

Posljednju veću skupinu u kojoj je bilo 14 ovakvih migranata policajci u BiH otkrili su 4. studenog pri pokušaju ilegalnog prelaska granice s Hrvatskom.

Dodatni je probem to što je identitet takvih osoba vrlo teško provjeriti i utvrditi jer ih policija uglavnom zatiče bez bilo kakvih dokumenata. Tek nakon dugotrajnih povjera kada se utvrdi da je riječ o državljanima Turske, njih se iz BiH deportira natrag u zemlju iz koje su došli.