OBRAČUN S NEPOŽELJNIMA

Uganda će pogubljivati HIV-pozitivne homoseksualce

28.11.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Prema 2. članku novog antihomoseksualnog zakona, osobi koja je osuđena moguće je izreći doživotnu zatvorsku kaznu, a u slučaju da je osoba istodobno i HIV-pozitivna, čak i smrtnu kaznu

Britanija i Kanada jučer su protestirale protiv zakona koji bi Ugandi omogućio zatvaranje homoseksualaca, pa čak i njihovo osuđivanje na smrt.

Britanski premijer Gordon Brown i kanadski Stephen Harper ovakav zakon smatraju neprihvatljivim. Premijer Brown svoje je stavove iznio predsjedniku Ugande Yoweri Museveniju tijekom doručka na samitu Commonweatha.

Homoseksualnost se smatra kriminalom u mnogim zemljama Commonweatha, no liberalnija većina zemalja ipak je zgrožena ovakvim predloženim zakonom.

Antihomoseksualni zakon trenutno je na razmatranju u parlamentu Ugande nakon što je predstavljen prošlog mjeseca.

Prema 2. članku tog zakona, osobi koja je osuđena za seks s osobom istog spola moguće je izreći doživotnu zatvorsku kaznu, a u slučaju da je osoba istodobno i HIV-pozitivna, čak i smrtnu kaznu.

Zakon još nije podržala vlada Ugande, no dopustila je njegov ulazak u proceduru razmatranja. Potvrđeno je da ga neki visoki vladini dužnosnici u potpunosti podržavaju.

Glasnogovornik kanadske vlade rekao je da, ako bude prihvaćen, ovakav zakon simbolizira veliki korak unazad u zaštiti ljudskih prava u toj afričkoj zemlji.

Novi zakon također predlaže trogodišnju zatvorsku kaznu svima koji su propustili prijaviti slučaj policiji u roku od 24 sata te sedmogodišnju kaznu onima koji budu branili prava homoseksualaca.