IZVJESTITELJICA IZ SJENE

Marijana Petir u Strasbourgu stala u obranu slonova

24.11.2016 u 13:51

Bionic
Reading

Na danas održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu velikom većinom glasova je usvojeno Izvješće na vlastitu inicijativu o Akcijskom planu EU-a za suzbijanje nezakonite trgovine divljom faunom i florom.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u izradi ovoga izvješća kao izvjestiteljica u sjeni iz reda Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Dok su zastupnici raspravljali o ovom izvješću 44 slona su ubijena, tj. svakih 15 minuta ubijen je jedan slon radi ilegalne trgovine bjelokosti.

U održanoj raspravi, zastupnica Petir upozorila je kako je nezakonita trgovina divljom florom i faunom jedna od najunosnijih vrsta organiziranog kriminala u svijetu s godišnjim prometom između 8 i 20 milijardi EUR. Od 2007. godine više se nego udvostručila, a u odnosu na 1998. triput je veća te je time postala četvrta najveća nezakonita aktivnost na svijetu nakon krijumčarenja droge, krivotvorenja i trgovine ljudima. Taj oblik kriminala postaje ozbiljna prijetnja sigurnosti, političkoj stabilnosti, gospodarstvu, izvoru zarade na lokalnoj razini, prirodnim resursima i kulturnom naslijeđu mnogih zemalja.

„U borbi protiv ilegalne trgovine divljim vrstama smatram važnim poduzimanje preventivnih mjera kako bi se ponuda ilegalno uhvaćenih divljih vrsta učinila što nedostupnijom našim građanima,“ rekla je Petir. Zauzela se za pooštrenje mjera kontrole te razradu učinkovitih politika za borbu protiv potencijalnih nezakonitih aktivnosti na internetu.

Izvješće poziva Europsku uniju i njene države članice da dosljedno provode postojeće zakonodavstvo i međunarodne sporazume. „Za borbu protiv tog oblika organiziranog kriminala nadležnim tijelima je nužno osigurati dostatna sredstva i odgovarajuće administrativne kapacitete,“ rekla je Petir i nastavila kako sve uključene dionike treba odgovarajuće osposobiti ovisno o važnoj funkciji koju u toj borbi protiv kriminala obavljaju.

„Jednako važno, za uspjeh provedbe Akcijskog plana EU nužna je suradnja između država članica te ovo izvješće upravo vidim kao poticaj boljoj razmjeni informacija i povećanju udruženih napora kao bi se ilegalnoj trgovini divljim vrstama stalo na kraj,“ kazala je Petir.

Petir je posebno pohvalila rad nevladinih udruga i podržala aktivnosti koje poduzimaju u borbi protiv nezakonite trgovine divljom faunom i florom, kako na području EU, tako i na području trećih zemalja iz kojih primjerci te divlje flore i faune dolaze na europsko tržište.

Tijekom izrade ovoga izvješće zastupnica je kontaktirala stručnjake i nevladine udruge u zaštiti okoliša i prirode u Hrvatskoj i pitala ih za njihovo mišljenje o navedenoj problematici. „Ovom prilikom želim zahvaliti svima iz Hrvatske koji su doprinijeli savjetima i svojim prijedlozima u izradi ovoga izvješća. U ovom trenutku smatram kako imamo odgovarajući zakonodavni pravi okvir koji će se u nadolazećem vremenu samo poboljšavati i trebamo ga dosljedno provoditi,“ zaključila je Petir.

453736 ,451781 ,451252 ,450520