OSUMNJIČENA ZA RATNE ZLOČINE

SAD izručio pravosuđu BiH bivšu pripadnicu HVO-a

22.11.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Američke vlasti izručile su u utorak Bosni i Hercegovini Azru Bašić, bivšu pripadnicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičenu za ratne zločine na području Bosanske Posavine, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu

Bašić je rođena u Rijeci 1959., a pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je 1992. sudjelovala u ratnim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente.

Državno tužiteljstvo tereti je da je u razdoblju od travnja do lipnja 1992. osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi.

Iz Tužiteljstva BiH navode da je Bašić nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky u SAD-u.

Nakon toga je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, uhićena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

S obzirom na to da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD-a provele su postupak ekstradicije i izručenja, a tužiteljstvo BiH izrazilo je zahvalnost vlastima SAD-a na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju Azre Bašić

Istaknuto je kako Tužiteljstvo BiH s partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju skriti u inozemstvu i taj će se proces nastaviti kako ratni zločini ne bi ostali nekažnjeni.

452334,452275,452962,453145