'ALERGIČAN NA ULIZICE'

Papa otkrio da je nestrpljiv, sebičan i pomalo lijen

20.11.2016 u 19:00

Bionic
Reading

Papa Franjo je priznao da je 'alergičan na ulizice' i da moli za 'dar humora', u razgovoru koji je u nedjelju navečer objavila talijanska katolička televizija Tv2000. Što najteže podnosite: uvrede vaših kritičara ili hinjeno divljenje ulizica?, upitao ga je voditelj

Alergičan sam na ulizice', odmah je odgovorio Papa, jer 'ulizivati se nekome znači iskorištavati ga s nekom namjerom, vidljivom ili skrivenom'.

'Moji kritičari loše govore o meni i to zaslužujem jer sam grješnik', dodao je smijući se.

Sveti Otac je rekao da se, kao i svi, mora boriti s 'iskušenjima' i da su njegove slabosti 'nestrpljenje, sebičnost a pomalo i ljenčarenje'.

Podulje je govorio o važnosti smijeha: 'Humor je milost za koju molim svakodnevno'. 'Smisao za humor podiže čovjeka i upućuje na prolaznost života', istaknuo je Papa, dodajući da je to 'ljudska osobina, ali je najbliža Božjoj milosti'.

Na pitanje kako sprječava stres, papa Franjo je odgovorio da mu 'puno pomaže molitva' i dobar san. 'Spavam šest sati kao klada i to mi svakako pomaže', dodao je rekavši da nije osjetio zadnji potres koji je probudio većinu stanovnika Rima.

Nakon godine neočekivanih gesta Papa zaključio Svetu godinu milosrđa

Papa Franjo je u nedjelju zaključio Svetu godinu milosrđa tijekom koje je više puta iznenadio javnost svojim gestama, kao kad je poveo migrante u Rim u svom zrakoplovu i dočekivao u Vatikanu skupine ljudi s ruba društva.

Papa je u nedjelju u podne zatvorio teške brončane vratnice Svetih vrata na Bazilici svetog Petra

Zatim je zastao u molitvi s raspelom u rukama, nakon čega je služio misu na otvorenom na kojoj je sudjelovalo 70.000 vjernika i svi kardinali, na Trgu svetog Petra koji je bio ispunjen, ali ne prekrcan.




Poziv vjernicima da pruže priliku drugima

'Molimo milost da nikada ne zatvorimo vrata pomirbe i opraštanja, nego da znamo prevladati zlo i razlike', istaknuo je Sveti Otac u homiliji, nakon čega je pozvao vjernike da 'pruže priliku drugima'.

Papa je otvorio Sveta vrata 8. prosinca 2015. u nazočnosti pape u miru Benedikta XVI. koji danas nije bio prisutan.

U okviru Godine milosrđa Papa je jednom u mjesecu, i to petkom, obilazio djecu u bolnicama, liječene ovisnike, bivše prostitutke, bivše svećenike koji su se oženili ...

Po procjeni Vatikana, Rim je u Svetoj godini posjetilo više od 20 milijuna vjernika

Izvanredna Sveta godina milosrđa proglašena je na 50. obljetnicu završetka Drugog vatikanskog sabora koji je Crkvu otvorio prema suvremenom društvu.