MEHMED TUTMIĆ

U BiH uhićen odbjegli pripadnik Islamske države

12.11.2016 u 20:06

Bionic
Reading

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu SIPA-e uhitili su blizu Zenice u Bosni i Hercegovini odbjeglog islamskog ekstremista Mehmeda Tutmića za kojim policija traga od 2015., zbog sudjelovanja u ratu na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) na području Sirije, priopćeno je u subotu.

Kako navodi SIPA u priopćenju, policija je Tutmića locirala i uhitila u petak navečer u mjestu Orahovica kod Zenice, no nije objašnjeno gdje se u međuvremenu skrivao. Prilikom pretresa pronađeno je oružje s više komada streljiva kao i dvije ručne bombe. Kako su priopćili iz SIPA-e, Mehmed Tutmić (57) i još 11 osoba optuženo je za organiziranje terorističke skupine i pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Postupak koji se protiv Tutmića vodi pred Sudom BiH je 26. listopada prošle godine razdvojen od ostalih optuženih jer je u međuvremenu pobjegao. Na ratištima Sirije, gdje je i teško ranjen, bio je od srpnja 2013. do kolovoza 2014. godine. U BiH je bio uhićen u akciji Damask 2014. godine, a pobjegao je kada su mu određene mjere zabrane. Vlastima BiH je poručivao da se neće živ predati, a pretresom njegove kuće ranije je pronađeno 2 kilograma plastičnog eksploziva, štapini, automatska puška, 1000 metaka i jedan ručni raketni bacač.