KRITIKE ŠEFA EK

Juncker: Trump je neupućen i rizik je za odnose EU i SAD-a

11.11.2016 u 21:15

Bionic
Reading

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima predstavlja rizik za odnos između Europske unije i Sjedinjenih Država, rekao je u petak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Pobjednik američkih izbora neupućen je u EU i njezino djelovanje, istaknuo je Juncker pred studentima na konferenciji u Luksemburgu.

'Izbor Trumpa predstavlja rizik od poremećaja međukontinentalnih odnosa u njihovim temeljima i strukturi', rekao je Juncker koji je kao predsjednik izvršnog tijela EU-a jedna od najmoćnijih europskih političkih figura.

Njegove otvorene izjave reflektiraju šok i brigu mnogih Europljana Trumpom koji je između ostalog hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina i propitkivao načelo zajedničke obrane u NATO-u.

Junckerovi komentari su u suprotnosti diplomatskim reakcijama europskih čelnika koji govore kako se vesele suradnji s budućim predsjednikom.

Predsjednik EK-a je upozorio na 'opasne' posljedice Trumpovih izjava o sigurnosnoj politici. Podsjetio je i na Trumpovu izjavu u kojoj se činilo da Belgiju, državu u kojoj su sjedišta EU-a i NATO-a, smatra gradom.

'Trebat ćemo naučiti izabranog predsjednika što je Europa i kako ona funkcionira', naglasio je Juncker i dodao kako Amerikanci i inače nemaju interesa prema Europi.

'Mislim da ćemo potrošiti dvije godine prije no što Trump obiđe svijet kojeg ne poznaje', zaključio je Juncker koji je već u četvrtak izrazio zabrinutost oko Trumpovih pogleda na svjetsku trgovinu, klimatsku politiku i sigurnost zapadnih zemalja.