RADIKALIZACIJA PROSVJEDA

Beogradski studenti blokiraju prometnice

27.11.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Studenti dvaju državnih sveučilišta u Beogradu ponovno organiziraju prosvjede i blokade nekoliko važnih gradskih prometnica, uključujući Brankov most i most Gazelu, kako bi se izborili za proračunska sredstva za besplatan upis na fakultete

Studenti Sveučilišta u Beogradu i Sveučilišta umjetnosti formirat će dvije kolone koje će se odvojenim pravcima kretati po gradu i oko 17 sati, za kada je zakazan sastanak s predstavnicima vlade, srest će se u Nemanjinoj ulici, najavio je organizator prosvjeda Vladimir Smuđa za Tanjug.

Prva grupa krenut će u 14 sati iz smjera Voždovca i preko Trga Slavija spustit će se prema zgradi vlade, gdje će sačekati kolege iz druge kolone, koja će krenuti s platoa kod Filozofskog fakulteta.

Okupljanje na platou zakazano je za 13 sati, a oko 13.30 kolona će krenuti prema Sava centru, gdje se održava međunarodna konferencija Primjena ESP (Europski sustav prijenosa) bodova i ishoda učenja: pitanja i izazovi'.

Kako je najavio Smuđa, dolazak do Sava centra očekuje se između 14.30 i 15 sati. Tu je planirano zadržavanje 30 minuta i potom nastavak puta prema zgradi vlade.

'Ukoliko ni ovoga puta ne bude pomaka u pregovorima, studenti će ispred zgrade vlade ostati do simbolične jedne minute do ponoći', rekao je Smuđa i istaknuo da su studenti odlučili radikalizirati prosvjed jer 'vlada sustavno ne misli na budućnost ove zemlje i smanjuje financiranje i budžetska izdavanja za visoko obrazovanje'.

Nastavku pregovora u kojima sudjeluju predstavnici ministarstava prosvjete i financija te vlade trebali bi se priključiti i predstavnici Sveučilišta u Beogradu i grada.

Studenti zahtijevaju da se svima koji ostvaruju uvjete za zbirni upis u iduću školsku godinu, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu, plati školarina za školsku 2009/10. godinu.

Također traže da se studentima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, plati školarina, da se propišu budžetske kvote za doktorske studije, odobre proširenja budžetskih kvota za magistarske studije fakultetima koji su to tražili, kao i da se riješi problem grijanja na pojedinim fakultetima.