PLJUSKOVI I OLUJE

U poplavama tijekom hadža 77 mrtvih

26.11.2009 u 18:51

Bionic
Reading

U poplavama u pustinjskom kraljevstvu Saudijske Arabije tijekom ovogodišnjega hodočašča u Meku poginulo je 77 ljudi, objavile su u saudijske vlasti

Vlasti svetoga muslimanskoga grada Meke objavile su da su u srijedu "pljuskovi i oluja" bili takvi da su se ulice pretvorile u blatne potoke, kuće se rušile, a automobili nestajali.

Čak 90 mm kiše izazvalo je poplave koje su usmrtile 73 ljudi u Džedi i još četvero u Meki.

Saudijske spasilačke službe spasile su više od 900 ljudi, a objavljeno je da među hodočasnicima nema poginulih, te da spasilačke akcije još traju.

Kiša je do četvrtka ujutro prestala padati, a milijuni hadžija okupili su u podnožju gore Arafata. Ondje je prorok Muhamed prije 1377 godina održao svoju posljednju propovijed.

Tisuće Iranaca održale su kratak prosvjed u velikome šatoru i vikali: "Smrt Americi, smrt Izraelu", a njihovi vođe pozivali su na jedinstvo muslimana.

Hodočasnici će dan provesti u čitanju Kurana i molitvi. Zatim će nastaviti prema Muzdalifi i skupljati kamenje kojim gađaju zidove koji simboliziraju vraga na mostu Džamaratu, a u petak će u Meki proslaviti blagdan žrtve Kurban Bajram, kad će zaklati ovna i dio mesa podijeliti sa sirotinjom.