ZVUČI VAM POZNATO?

O ishodu američkih izbora mogla bi odlučivati - dijaspora

07.11.2016 u 19:03

Bionic
Reading

Erin Curry, koja je u braku s Kanađaninom i skrasila se u gradu Monctonu, u kanadskoj provinciji New Brunswick, ozbiljno je razmišljala o tome da se odrekne američkog državljanstva, ali je prevagnula njezina želja da glasuje na predsjedničkim izborima u utorak. Njezina rodna Pennsylvania jedna je od desetak američkih saveznih država koje će zapravo odlučiti u korist demokratske kandidatkinje Hillary Clinton ili republikanskog kandidata Donalda Trumpa

'Znam za koga ne želim da postane predsjednik', kaže Curry, zabrinuta da će se kvaliteta života njezinih prijatelja i članova obitelji u SAD-u promijeniti zasjedne li Donald Trump u Bijelu kuću.

Ta 31-godišnjakinja dio je velike skupine Amerikanaca koji žive u dijaspori, tzv. ekspata. Procjenjuje se da čak 2,6 milijuna birača izvan SAD-a ima pravo glasa, a od toga ih je čak 660.935 u Kanadi, izvještava Yahoo Canada, dodajući da stručnjaci stoga vjeruju da bi upravo oni moglipresudno utjecati na rezultat izbora 8. studenog.

Glas Amerikanaca s birališta u inozemstvu zbraja se u okviru savezne države u kojoj su živjeli neposredno prije nego što su napustili SAD. Patrick Adelic, istraživač sa Sveučilišta Oxford, kaže da su procjene za Nevadu, Ohio i Sjevernu Karolinu toliko neizvjesne da bi velik utjecaj na rezultat u tim državama mogli imati upravo američki gastarbajteri. Njihova izlaznost na birališta tradicionalno je niska, pa je tako na izborima 2008. glasovalo njih 6,8 posto, a 2012. svega četiri posto.

Demokrati u inozemstvu, podružnica Demokratske stranke, uložila je puno truda u nastojanju da osigura veću izlaznost američkih gastarbajtera i studenata izvan SAD-a šaljući im e-mail poruke i podsjećajući ih da se trebaju registrirati kao glasači u posljednjoj državi gdje su imali prebivalište.

U Kanadi su osobito aktivni pa su organizirali grupna gledanja predsjedničkih debata, a upriličit će i dočeke izbornih rezultata 8. studenog u 11 kanadskih gradova, uključujući Montreal, Quebec City, Toronto i Vancouver. Osim toga, posegnuli su i za personaliziranim pristupom pa su tako osobno nazvali više od 100.000 Amerikanaca, uglavnom iz ciljanih država poput Ohija, Floride i Nevade, te su pomogli preko 140.000 budućih glasača da se registriraju online.

U Kanadi je među njima i Jill Ellis-Worthington s adresom u gradu Londonu, u pokrajini Ontario. Ona nije glasovala na američkim izborima posljednjih 30 godina, a sada ne želi biti dio onih koji neće glasovati i nečinjenjem možda uprskati stvari.