HADŽ U MEKU

Dva milijuna muslimana na gori Arafatu

26.11.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Više od dva milijuna muslimana okupilo se u četvrtak na gori Arafatu gdje će u molitvi provesti dan obilježen i mirnim prosvjedima iranskih vjernika protiv 'neprijatelja islama'

MONT ARAFAT - Skup koji obilježava vrhunac hodočašća u Meku održavao se po lijepu vremenu. Pješice i autobusom, hodočasnici iz cijeloga svijeta došli su iz doline Mine, gdje su proveli noć, na goru Arafat, dvadesetak kilometara jugoistočno od svetišta.

Na kamenitoj uzvisini, mjestu gdje je prorok Muhamed 632. održao posljednju propovijed, hodočasnici će moliti cijeli dan i zazivati Božje milosrđe.

Dolazak velikog mnoštva hodočasnika iz Mine na Arafat prati velik broj pripadnika snaga sigurnosti i stanje je pod nadzorom, izjavile su saudijske vlasti u četvrtak oko podneva.

Snažan pljusak koji se u srijedu obrušio na Meku i lučki grad Džedu potopio je šatorsko naselje u Mini, gdje su vjernici noćili, zbog čega su neki morali napustiti svoj šator.

Nakon sunčeva zalaska vjernici će se vratiti u dolinu Minu kako bi se pripremili za Kurban bajram, žrtvenu svečanost, u petak nakon koje će se održati obred kamenovanja crnog stećka, simbola sotone.

Povrh toga, jedan od najpogubnijih dijelova hodočašća, uobičajeni protuamerički prosvjed iranskih hodočasnika, protekao je bez izgreda u četvrtak ujutro. U njemu je sudjelovalo više tisuća Iranaca koji su uzvikivali protuizraelske i protuameričke slogane.

Prosvjed je održan unatoč upozorenju saudijskih vlasti o mogućoj politizaciji hodočašća.

Godine 1987. u pokušaju saudijske policije da uguši prosvjede iranskih vjernika, poginule su 402 osobe, među kojima 275 Iranaca. Diplomatske veze Rijada i Teherana bile su se zategnule, a Irancima je hodčašćenje bilo zabranjeno do 1991.