KAPITULACIJA LIBANONA

Hezbollahu pravo da bude veći od države

26.11.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Libanonska vlada nacionalnog jedinstva dogovorila se o dokumentu o općoj politici koji šijitskom pokretu Hezbollahu priznaje pravo na uporabu oružja protiv Izraela, doznaje se u četvrtak od članova vlade.

Izrada dokumenta dovršena je u srijedu navečer, unatoč protivljenju nekih članova parlamentarne većine, na devetoj sjednici ministarskog vijeća posvećenoj tom pitanju, rekao je ministar informiranja Tarik Mitri

Kako je kazao Mitri, dokument preuzima rečenicu koju je vlada na odlasku odobrila u svezi s arsenalom Hezbollaha, pokreta koji Washington smatra terorističkom organizacijom i koji je u ljeto 2006. poveo rat protiv Izraela s razornim posljedicama.

U toj se rečenici priznaje pravo "Libanona, njegove vlade, naroda, vojske i pokreta otpora", kako se naziva Hezbollah, na oslobađanje čitava libanonskog teritorija.

Kršćanski pripadnici većine, među kojima Kršćanske falange i Libanonskih snaga, ističu da Hezbollahov arsenal potkopava autoritet države i krši UN-ove rezolucije.

"Božja stranka" koja u novoj trideseteročlanoj vladi ima dvojicu ministara, ne želi pregovarati o svom arsenalu, za koji Izrael procjenjuje da obuhvaća desetke tisuća raketa. Hezbollah ističe da mu je oružje potrebno za zaštitu zemlje od možebitnih napada židovske države koja se 2000. povukla iz južnog Libanona nakon 22 godine okupacije.