APEL IZ BRUXELLESA

EK poziva na prestanak zastrašivanja i nasilja protiv novinara u svijetu

01.11.2016 u 12:48

Bionic
Reading

Europska komisija uputila je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, koji se obilježava 2. studenoga, snažan poziv da se okonča zastrašivanje, pritisci i nasilje protiv novinara diljem svijeta

'Stalno zastrašivanje, pritisak i nasilje nad novinarima, koji se događaju diljem svijeta, moraju prestati', kaže se u zajedničkoj izjavi Europske komisije.

Izjavu su potpisali prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, koji je zadužen za jedinstveno digitalno tržište, povjerenik za digitalnu ekonomiju Guenther Oettinger, povjerenik za susjedsku poliitku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova

'Pozivamo sve države, medijske tvrtke, medijske profesionalce i sve zainteresirane strane da udruže napore kako bi se okončali zločini nad novinarima. Za nas je sigurnost novinara, blogera i medijskih aktera pitanje od najvišeg prioriteta. Mi se ustrajno suprotstavljamo, u bilateralnim kontaktima s trećim zemljama te u multilateralnim i regionalnim forumima, zakonima, uredbama ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i poduzimamo konkretne korake u sprječavanju i odgovaranju na napade protiv novinara i blogera', kaže se u izjavi.

U izjavi se ističe da su sloboda medija i medijski pluralizam od ključne važnosti za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo te da su napadi na novinare napadi na demokraciju. Potpisnici pozivaju da sve države provode rezoluciju UN-a o sigurnosti novinara, koja je nedavno usvojena.