BIVŠI PRIPADNICI HVO-A

Stier zatražio cjelovite informacije o uhićenju osoba u BiH

01.11.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava zabrinutost zbog današnjih uhićenja u Orašju

Putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu kontaktirane su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini te su zatražene cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Veleposlaniku RH u Bosni i Hercegovini Ivanu Del Vechiju ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Republike Hrvatske koji su danas uhićeni u Orašju, navodi se iz Ministarstva.

Podsjetimo, desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratni zločine nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je tijekom dana iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu o ovom slučaju.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja. Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51).

Vlada Posavske županije i braniteljske udruge Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u BiH ocijenili su u ponedjeljak da državna policijska agencija SIPA zastrašuje mještane Orašja s uhićenjima deset hrvatskih branitelja i to uoči katoličkih blagdana Svih Svetih i Dušnoga dana. Zbog uhićenja je izvanredno zasjedala vlada Posavske županije koja smatra da su Hrvati i HVO vodili obrambeni rat na području te županije.

'Vlada drži neprimjerenim trenutak u kojem su uslijedile aktivnosti SIPA-e i tužiteljstva BiH, uzevši u obzir nadolazeće katoličke blagdane Svi Sveti i Dušni dan', navodi se u priopćenju. Braniteljske udruge kažu da su 'ogorčene' akcijom SIPA-e u ranim jutarnjim satima uoči Svih Svetih i Dušnog dana. Također smatraju da se radi o zastrašivanju mještana općine Orašje što pridonosi daljnjem raseljavanju ljudi s tog područja.