SRBIJANSKI MEDIJI O POKUŠAJU ATENTATA

Oružje pristiglo iz BiH i Hrvatske, atentat se povezuje s događajima iz Crne Gore

31.10.2016 u 15:13

Bionic
Reading

Nakon što je protekle subote u neposrednoj blizini obiteljske kuće oca srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u beogradskom predgrađu Jajinci pronađen arsenal oružja za koje se sumnja kako je trebao poslužiti za atentat na predsjednika vlade, tamošnji tisak ističe kako je dio otkrivenog oružja namijenjen likvidaciji stigao u Srbiju iz Bosne i Hercegovine, a jedna zolja iz Hrvatske. Vučić nije htio komentirati slučaj sve dok ne dobije službeno izvješće o prvim rezultatima istrage, a na pitanje je li ranije bilo najava i prijetnji, o čemu se govorilo prethodnih dana, srbijanski premijer je kazao kako ih je bilo, ali kako nije imao izravne dokaze, kao što je to bio nedavni slučaj u Crnoj Gori gdje je uoči izbora uhićena paravojna skupina koja je navodno pokušala izazvati masovne nerede i oružane sukobe

Podsjetimo, u šumi nedaleko od kuće premijerova oca Anđelka Vučića policija je pronašla jednu zolju, četiri ručne bombe te 100 komada streljiva kalibra 7,62 milimetra. Srbijanski dnevni list Alo piše kako su dvije bombe namijenjene Vučićevoj likvidaciji stigle su u Srbiju iz Bosne i Hercegovine, dok je zolja pristigla s hrvatskog ratišta

Dnevnik Alo ističe kako je oružje pronađeno samo 15 metra od kuće u kojoj Vučić često boravi te kako je zolja pronađena na skretanju za kuću koje je zbog konfiguracije terena idealno za njezinu uporabu.


Prema izvorima bliskim istrazi, Alo navodi kako bi činjenica odakle dolazi oružje mogla ukazati na to tko je iz njega trebao pucati.

Naime, na pronađenoj zolji otkriven je natpis '13. 12. 1991. Mirkovci', a kako ističe Alo, taj primjerak protutenkovskog raketnog bacača proizveden je 1989. u Slobodi iz Čačka, dok izvor lista tvrdi kako je u skladištu u Mirkovcima 12. 12. 1991. prijavljena lažna eksplozija te kako je taj primjerak ukraden, nakon čega je završio u Srbiji.

Kako javlja Pink, po nalogu tužiteljstva s pronađenog oružja izuzeti su tragovi DNK, a prvi rezultati forenzičkog ispitivanja očekuju se dana poslijepodne, koji pak, kako je kazao zamjenik načelnika Nacionalnog kriminalističkog centraDragan Mijović, zbog daljnje istrage neće odmah biti poznati javnosti.


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jutros je potvrdio da su službe te zemlje imale komunikaciju sa sigurnosnim agencijama iz Srbije u povodu pronađenog naoružanja nedaleko od kuće srbijanskog premijera.

U međuvremenu su stigle i prve reakcije srbijanskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je otkrio kako je Vučić prebačen na sigurno te kako je pozvao sigurnosne službe da izađu s informacijama u povodu događaja.


Ministar rada Aleksandar Vulin također je pozvao nadležne službe da daju odgovore na pitanje tko je pripremao ubojstvo premijera i dodao kako bi se oni 'koji nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na to i druga pitanja trebali skloniti i prepustiti mjesta onima koji to hoće učiniti'.

Potpredsjednik Vučićeve Napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je kako svaka prijetnja premijeru u nedvosmisleno predstavlja i prijetnju Srbiji te je pozvao na podizanje razine premijerove sigurnosti.

Vučić je pak sinoć na konferenciji za tisak rekao kako nema nikakve podatke o ovom slučaju, osim onih do kojih je došla i javnost, naglasivši da se sa takvim stvarima ne igra.

Navodeći da je svojim ušima i očima čuo i vidio dokaze za čudna zbivanja u Crnog Gori, Vučić je rekao da nije ubojica i da neće sudjelovati u ubojstvima.

'Bolje je da vas ubiju, nego da ubijate', izjavio je Vučić dodajući kako će biti dovoljno bezobrazan i drzak čuvati nezavisnost i samostalnost Srbije i dovoljno hrabar da Srbima kaže ono što ne žele čuti.

Vučić je također kazao kako će poduzeti određene mjere tek kada dobije izvješća nadležnih službi i prve rezultate istrage, a na pitanje je li i ranije bilo najava i prijetnji, o čemu se prethodnih dana govorilo, Vučić je rekao da je, ali da nije imao izravne dokaze, kao što je to bilo u slučaju Crne Gore.

'Prešutio sam o onome što samo saznali, a odnosilo se djelimice mene, jer nisam htio plašiti narod glupostima. Nalazili smo nešto u papirima, ali bez izravnih dokaza, kao što je bilo za Crnu Goru. Imali smo jedan snimljeni razgovor, gdje je netko govorio što treba učiniti sa mnom, ali je sve to bilo trla baba lan', rekao je Vučić dodajući kako je ponosan i sretan što za četiri godine nije bilo nijednog političkog ubojstva u Srbiji i podvukao kako ga neće ni biti.

'Vjerujem svojoj državi i službama', ponovio je Vučić i dodao kako će otkriti pozadinu događaja. Upitan kako vidi komentare svojih političkih protivnika, Vučić je rekao da nije zainteresiran za to, već samo za bolju Srbiju. Na pitanje ima li događaj veze s pritiscima izvana, Vučić je rekao kako o tome ne može govoriti.

'Jedini problem je to što su ljudi iz mojeg osiguranja, u koje ja imam povjerenje, rekli da je to idealno mesto i da bi ga i oni izabrali', zaključio je Vučić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je za Alo kako se nada da je pronađeno oružje samo poruka premijeru, dodajući kako pronađeno oružje ne bi trebalo biti predmet velikih spekulacija, već ozbiljne policijske istrage.

'Ono što me plaši je to što je Srbija postala poprište obračuna mafijaških klanova koji se u nju prelijevaju iz Crne Gore', zaključio je Anđelković.

Božidar Spasić, bivši operativac službe Državne sigurnosti, okarakterizirao je slučaj atentata na Vučića kao izuzetno ozbiljan, ali u ovom času, smatra on, samo može pretpostaviti zašto je to oružje bilo tu.

'Sada ne možemo govoriti o pripremi atentata ili državnom udaru, ali možemo poručiti MUP-u i čitavoj državi da se mora mnogo ozbiljnije baviti premijerovom sigurnošću i sigurnosnim prstenovima oko njega, Prije dva tjedna čovjek je došao do zgrade vlade noseći dvije bombe. Ovo je jedna od najozbiljnijih nerazjašnjenih situacija, a svjetlo na nju bacaju događaji koji su joj prethodili - pokušaj udara u Crnoj Gori i otkrivanje špijunske skupine u Srbiji', izjavio je Spasić.

Bivši ravnatelj srbijanske tajne službe BIAAndreja Savić u razgovoru za Tanjug kazao je kako se nije smjelo dogoditi da se takav arsenal naoružanja nađe u blizini kuće visokog državnog dužnosnika te da to ukazuje na ozbiljne propuste službi.

'Ne može se samo fizičkom zaštitom ostvariti sigurnost štićenih ličnosti. Ključ svega je u prikupljanju obavještajnih i kontraobavještajnih podataka. Ako nemate obavještajne podatke, vi ste u problemu. Treba doći do namjera počinitelja', naglasio je Savić dodajući kako je pronađeni arsenal oružja ozbiljan signal te da stvari ne treba podcijeniti već slučaj treba istražiti do kraja.

On kaže da je posljednjih godina primjetna razgradnja nacionalnog sustava sigurnosti te primjećuje da je Srbija u procesu pridruživanja i otvorenosti zaboravila na nacionalne interese.

'Poslije 2000. godine imali smo snažna nastojanja zemalja sa zapada koje su sugerirale da idemo k ukidanju pojedinih sigurnosnih službi', objasnio je Savić.