DRAMA U SAD-U

U finišu kampanje FBI opet otvara istragu o e-mailovima Hillary Clinton

28.10.2016 u 22:46

Bionic
Reading

Direktor FBI James Comey obavijestio je u petak američke zastupnike da ponovno otvara istragu o tome kako je vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi "koji se čine važnima".

Comey je najavio da će FBI poduzeti 'odgovarajuće istražnje radnje' kako bi utvrdio sadrže li novi e-mailovi klasificirane informacije 'te procijeniti njihovu važnost za istragu'. Direktor savezne policije to je rekao u pismu predsjednicima nekoliko odbora Kongresa i Senata, koje je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala 'krajnji nemar'.

'Iako FBI ne može odrediti hoće li te informacije biti bitne ili ne i iako ne mogu predvidjeti koliko će trajati taj dodatni posao, držim da je važno da vaša povjerenstva budu upoznata s našim radom', zaključio je Comey. Republikanski protukandiat Donald Trump odmah je reagirao na te informacije na skupu u Manchesteru, u New Hampshireu.

'Korupcija Hillary Clinton je dosegla neviđene razmjere. Ne možemo dopustiti njezine spletke u Ovalnom uredu', istaknuo je. State Department objavio je da će surađivati s FBI-em u novoj istrazi. 'Spremni smo surađivati ako se to od nas zatraži, ali u ovome trenutku nemamo nikakve nove pojedinosti ili informacije', rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Afera je izbila u ožujku 2015., malo prije ulaska demokratske kandidatkinje u kampanju. Zamjereno joj je što je koristila isključiio privatnu elektoničku poštu umjesto vladine tijekom četiri godine dok je Clinton bila na čelu američke diplomacije i time potencijalno ugrozila povjerljive informacije.

Kampanja Hillary Clinton uvjerena da se zaključak FBI-a neće mijenjati

Šef kampanje Hillary Clinton izjavio je u petak kako je 'uvjeren' da će FBI ponovno zaključiti da nema razloga za podizanje tužbe protiv bivše državne tajnice u vezi s korištenjem privatne elektroničke pošte.
'Direktor FBI-a mora američkom narodu odmah reći sve pojedinosti o tome što se sada istražuje', rekao je John Podesta. 'Uvjereni smo da se zaključci neće razlikovati od onih do kojih je FBI došao u srpnju', istaknuo je.

Comey je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala 'krajnji nemar'. Bijela kuća objavila je u petak da od FBI-a nije unaprijed dobila nikakvu obavijest o istrazi dodatnih e-mailova. Glasnogovornik Eric Schultz rekao je novinarima da odluka FBI-a nije utjecala na potporu predsjednika Baracka Obame kandidatkinji Clinton. 'Nema ničeg novog što bi promijenilo predsjednikovo mišljenje o državnoj tajnici Clinton', istaknuo je.