MEĐUNARODNI USPJEH

Hrvatska izabrana u Vijeća za ljudska prava UN-a umjesto Rusije

28.10.2016 u 21:46

Bionic
Reading

Republika Hrvatska je na izborima održanima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a na trogodišnje razdoblje od 2017. do 2019. godine. Izbor Republike Hrvatske u taj cijenjeni forum predstavlja značajan uspjeh i rezultat je njenog međunarodno prepoznatog angažmana u promicanju plemenitosti ideje o zaštiti ljudskih prava – 'za sve ljude, u svim okolnostima i bez diskriminacije', priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktualnim trendovima i izradi novih standarda u promicanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima, navodi se iz Ministarstva.

Također, Hrvatska je kroz svoje vanjskopolitičko djelovanje odlučna nastaviti s promicanjem nacionalnih prioriteta kao što su zaštita prava djeteta i osoba s invaliditetom te, posebice, zaštita prava žena u njihovim najranjivijim kontekstima - borbi protiv diskriminacije žena i nasilja nad njima. Prioritetne aktivnosti Hrvatske bit će i tematski usmjerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima štiteći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe.

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Opće skupštine UN-a 2006. godine, s mandatom jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava na globalnoj razini kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta. Svih 193 država članica UN-a glasalo je o popunjavanju 14 mjesta u tom odboru od 47 država kojem je cilj nadgledanje i istraživanje kršenja ljudskih prava diljem svijeta.

Opća skupština je umjesto dosadašnje članice Rusije odabrala Hrvatsku i Mađarsku kao predstavnike istočne Europe, što je veliki udarac za Moskvu koja od 2006. samo jednu godinu nije bila članica vijeća, piše AFP.  Više od 80 humanitarnih i udruga za ljudskih prava pozvalo je članice UN-a da glasaju protiv Rusije zbog vojne podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Assadu u ratu u Siriji.

Rusija, Hrvatska i Mađarska, tri države koje su se natjecale za dva regionalna mjesta, dobile su 112, 114 i 144 glasa. U Vijeće je sa 152 glasa ponovno izabrana Saudijska Arabija, kao i Kina, Kuba i Egipat, države koje su optuživane za kršenja ljudskih prava. Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD.