TLO PODRHTAVA

Stotinu manjih potresa nakon dva velika u Italiji

28.10.2016 u 12:11

Bionic
Reading

Zemlja se nastavila tresti u središnjem dijelu Italije gdje je zabilježeno više od stotinjak manjih potresa u noći sa četvrtka na petak gdje se na stotine stradalih odlučilo spavati na obali Jadranskog mora

Nakon dva snažna potresa u srijedu navečer, popraćena s više stotina manjih, Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju zabilježio je više od stotinjak novih potresa, od kojih 11 jačine između 3 i 3,5 stupnja

Po stručnjacima ta bi trešnja tla mogla trajati tjednima, čak mjesecima. Stanovnicima čije su se kuće urušile, oštetile ili im je zabranjen pristup jer se nalaze u opasnim zonama, civilna zaštita predložila je nekoliko rješenja: financijsku podršku za samostalni premještaj, zbrinjavanje u kolektivnim strukturama na licu mjesta ili hotelima na jadranskoj obali, udaljenoj oko 80 kilometara.


'Više od 500 osoba odabralo je tu zadnju opciju koristeći vlastito vozilo ili autobuse civilne zaštite', piše u priopćenju izdanom tijekom noći.

U Ussiti, jednom od naselja napogođenijih potresom u kojemu nije bilo ljudskih žrtava ali je nastala velika šteta, oko 260 osoba pronašlo je sklonište u lokalnom kampu s bungalovima.

Šef talijanske vlade Matteo Renzi doputovao je u četvrtak u zone pogođene potresom kako bi uvjerio stradale u podršku cijele zemlje.