NIKOLIĆ:

Beograd se s Prištinom bliži crvenoj liniji koju ne smije preći

28.10.2016 u 11:31

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da se Beograd u pregovorima s Prištinom bliži 'crvenoj liniji koju ne smije prijeći ako poštuje svoju državu i njezin ustav' i rekao da će vlada imati njegovu punu potporu ako odbaci nove uvjete koje su prištinske vlasti postavile za nastavak dijaloga, prenose u petak beogradski mediji

Komentirajući zahtjeve šefice pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri, među kojima je uvjetovanje daljeg napretka Srbije ka članstvu u Europskoj uniji priznavanjem Kosova kao države, Nikolić je za Večernje novosti rekao da su 'u privremenim institucijama u Prištini netočno procijenili' kako je došlo vrijeme za postavljanje uvjeta bez kojih se ne može dalje u pregovorima o normalizaciji odnosa.

'Pa i sama Europska unija se suzdržava od postavljanja uvjeta čije bi prihvaćanje značilo i prihvaćanje neovisnosti južne srpske pokrajine', rekao je Nikolić.

Mediji su prenijeli da Priština od Beograda traži 'uspostavljanje granice između država Kosova i Srbije, poštovanje susjedstva, suradnju na poljima od interesa za obje države, te ratnu odštetu', a od EU se traži 'jamstvo da će članstvo Srbije u Uniji biti uvjetovano priznavanjem države Kosova'.

Nikolić je podsjetio na svoju raniju ocjenu da je 'Srbija u pregovorima veoma blizu crvenoj liniji koju ne smije preći ako poštuje svoju državu i njen ustav' jer Albanci 'koriste pregovore kako bi im Srbija prenijela što više prava'.

'Ako ne ide, onda mimo pregovora, bilateralno, traže prijem i članstvo u organizacijama koje bi trebale biti organizacije država', rekao je Nikolić, ocijenivši da to nije 'temelj za iskreno pregovaranje'.


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da do kraja ove godine zatraži sjednicu skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o uvjetovanjima kosovske strane u provođenju sporazuma Beograda i Prištine iz Bruxellesa, postignutog 19. travnja 2013. godine.

U međuvremenu, Vučić je u telefonskom razgovoru s povjerenicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini konstatirao da je 'neophodno u najkraćem roku provesti sporazume Beograda i Prištine', te da je 'neophodna brza primjena svih postignutih dogovora'.

'Istovremeno oni dijele i mišljenje da je uspješan nastavak dijaloga neophodan za cijelu regiju', navedeno je u priopćenju iz Bruxellesa, dok je iz Vučićeva ureda priopćeno da su zajednički konstatirali kako je 'nastavak europskog puta Srbije od suštinskog značaja, ne samo za političku već i ekonomsku budućnost Srbije'.

Odnosi Beograda i Prištine zapali su posljednjih mjeseci u ozbiljnu krizu nakon usvajanja zakona u Prištini kojim se rudarsko-metalurški kombinat Trepča, podijeljen na sjeverni srpski i južni albanski dio, proglašava imovinom vlade Kosova, te zahtjevima u provedbi sporazuma o telekomunikacijama da se imovina operatera iz Srbije na teritoriju Kosova prenese na upravljanje kosovskim operaterima mobilne i fiksne telefonije.