PROPALE TERORISTIČKE AKCIJE

Čelnik ruskih špijuna u Srbiji zbog skandala s Crnom Gorom

27.10.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Srbija je protjerala nekoliko ruskih državljana zbog sudjelovanja u pripremama navodnih terorističkih akcija u Crnoj Gori, navode u četvrtak beogradski mediji i tu špijunsku aferu povezuju s dolaskom visokog dužnosnika ruske obavještajne službe Nikolaja Patruševa koji se treba sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem

Beogradski list Danas piše da je posjetu Patruševa prethodilo protjerivanje nekoliko ruskih državljana zbog špijunaže, ali ne navodi imena niti službenu potvrde vlade.

Srbija se, prema ocjeni analitičara, našla u središtu špijunske afere, što se dovodi u svezu s tvrdnjama premijera Vučića početkom tjedna da su na teritoriju Srbije pripremane različite nelegalne aktivnosti vezane za Crnu Goru i njezina premijera Mila Đukanovića.

Vučić je u ponedjeljak rekao da se privedene osobe nalaze u Beogradu i da 'postoje elementi' upletenosti inozemnih službi.

Stručnjak za ta pitanja, sveučilišni profesor Zoran Dragišić uvjeren je da je posjet Nikolaja Patruševa Beogradu povezan s događajima u Crnoj Gori.

'Posjet sigurno neće ostati bez odjeka na Zapadu, ali može biti i dobar i loš po odnose Srbije s partnerima, što ovisi o tome o čemu su se srpski dužnosnici dogovorili s Patruševim', ocijenio je Dragišić.


Rusi predlažu jačanje špijunskih veza sa Srbijom

Nakon radnih sastanaka s ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ministrom obrane Zoranom Đorđevićem, te s čelnicima službi sigurnosti i policije Srbije, Patrušev je predložio da 2017. bude potpisan memorandum o uzajamnom razumijevanju Vijeća sigurnosti Rusije i Ministarstva unutarnjih poslova Srbije kako bi se uspostavila redovita komunikacija sigurnosnih službi dviju zemalja.

Taj memoradnum ne bi imao pravno obvezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali bi omogućio redovite konzultacije, rekao je Patrušev koji se sastao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem

Iz Nikolićeva ureda priopćeno je da su razgovarali o modelima vojno-tehničke suradnje, aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji i svijetu, borbi protiv međunarodnog terorizma, trgovine drogama 'i pitanjima informatičke sigurnosti'.

Web portal ruske agencije Sputnjik navodi da se prijedlog ruskog čelnika obavještajnih službi 'neće svidjeti Zapadu'.