VRIJEME PORAĆA

Žrtve zaslužuju pijetet, a ne političku manipulaciju

26.10.2016 u 15:22

Bionic
Reading

Zlodjela nastala zbog dehumanizacije ljudi u ratnim vremenima ne smiju se zaboraviti i žrtve zaslužuju svaku sućut i pijetet, ali te događaje ne treba politički instrumentalizirati nego iz njih izvući pouke, izjavio je u srijedu predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez na jednoj od niza komemoracija žrtvama poraća koje se odvijaju uoči Svih svetih

Brglez je govorio na groblju u Slovenskoj Bistrici, pred kosturnicom s ostacima 431 žrtve koje su bile ekshumirane 2001. godine iz jedne od brojnih masovnih grobnica iz vremena poraća u Sloveniji.

Brglez je član stranke premijera Mire Cerara, a u govoru se založio za dostojan pokop svih ubijenih u masovnim likvidacijama na slovenskom teritoriju u mjesecima nakon završetka II. svjetskog rata, te za depolitizaciju toga pitanja koje i danas u Sloveniji izaziva mnoge prijepore.

"Ovo je spomenik kojim smo izrazili pijetet onima kojima je život oduzet bez presude i prava na obranu", kazao je Brglez, dodavši da iz rata i poraća treba izvlačiti pouke za iduće naraštaje.

"Ne smijemo više dopustiti da nam ratne strahote i zlo pomrače um do te mjere da se ponove zlodjela kakvih je bilo nakon II. svjetskog rata", kazao je Brglez, dodavši da rat dehumanizira ljude, te ih često učini neosjetljivima na patnje drugih, liši empatije i morala koji ih čini različitim od životinja.

Mrtve je potrebno dostojno pokopati jer zaslužuju vječni spokoj, ali Slovenci više ne smiju biti žrtvom podjela niti se međusobno obračunavati kako se to događalo u dDugom svjetskom ratu, upozorio je Brglez.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je zajedno s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom kod kosturnice uz nekadašnju frontu na Soči iz I. svjetskog rata izrazio sućut i poštovanje žrtvama tog velikog sukoba u Europi na početku 20. stoljeća, u kojemu je na dvije suprotstavljene strane palo mnogo talijanskih vojnika, te vojnika tadašnje Austro-Ugarske, među kojima i dosta Slovenaca, te pledirao da se ratne strahote u Eropi više nikad ne ponove.

Pahor će u četvrtak u Mariboru biti prisutan na komemoraciji i pokopu dijela žrtava iz masovne grobnice u rudniku Barbarin rov kod Hude Jame blizu Laškog, gdje je neposredno nakon II. svjetskog rata na surov način likvidirano oko 3000 ljudi, među kojima i više stotina Hrvata.

Kako najavljuju slovenski mediji, na komemoraciji u spomen parku mariborskog groblja Dobrava bit će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
449604 ,447168 ,440856 ,430400