IZNENADNA ODLUKA

Milo Đukanović neće više biti crnogorski premijer

25.10.2016 u 23:02

Bionic
Reading

Dugogodišnji crnogorski premijer Milo Đukanović neće nastaviti obnašati dužnost čelnika vlade unatoč tomu što je pobijedio na nedavnim izborima, priopćila je u utorak njegova Demokratska stranka socijalista (DPS)

Predsjedništvo DPS-a priopćilo je nakon sastanka kojim je predsjedao Đukanović da će predložiti njegova zamjenika u stranci Duška Markovića za mandatara za sastav nove crnogorske vlade, izvijestila je državna TV RTCG. DPS je pobijedio na 11 izbora od uvođenja višestranačke demokracije u Crnoj Gori prije 25 godina.

Na zadnjim izborima 16. listopada osvojio je 36 od 81 zastupničkog mjesta u parlamentu tijesno pobijedivši četiri oporbene stranke koje su udružile snage oko samo jedne točke, rušenja Đukanovića kojega su označile kao duboko korumpiranog.

U izbornoj noći Đukanović je rekao da će DPS nastaviti vladati sa svojim saveznicima, malom strankom Socijaldemokratima i četiri predstavnika manjina koji zajedno imaju 42 zastupnika. Tijekom zadnjih 25 godina Đukanović je dragovoljno odstupio dva puta, svaki put po dvije godine nakon čega se vraćao kao premijer. Niti jednom nije ustupio mjesto čelnika DPS-a.

DPS nije objasnio razloge zašto imenuje Markovića za svojega kandidata za premijera. Moguće je da ovim potezom Đukanović nastoji smanjiti sve veći pritisak protiv sebe ili čak ponovno pridobiti dugogodišnjeg saveznika Socijaldemokratsku stranku s kojim se razišao, stranku s četiri mjesta i tako stvoriti komotniju većinu u parlamentu.