ODLIKOVALI RATNE ZLOČINCE

Sa svih strana stižu osude poteza vlasti Republike Srpske

25.10.2016 u 20:52

Bionic
Reading

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i predstavnici Europske komisije u utorak su osudili postupke vlasti Republike Srpske kojima se veličaju osobe pravomoćno osuđene za najteže ratne zločine upozoravajući kako je to jasan dokaz da institucije i osobe koje to čine ne dijele vrijednosti demokratske Europe

Reagirajući na činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske odlučila dodijeliti povelje zahvalnosti Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku koji su svi osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin izjavio je kako je to neprihvatljiva praksa u suvremenom i civiliziranom svijetu.
'Glorificiranjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane' izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Predsjednik parlamenta RS Nedjeljko Čubrilović u ponedjeljak je u povodu obilježavanja 25. obljetnice uspostave 'skupštine srpskog naroda u BiH' povelju zahvalnosti u Banja Luci uručio Krajišniku osobno dok su povelje za Karadžića i Plavšić primili članovi njihovih obitelji. Povelje su im dodijeljene kao priznanje za zasluge za stvaranje RS.

Dodjelom priznanja ratnim zločincima, ističe Inzko i Čubrilović i parlament RS 'sami su sebe pozicionirali izvan opsega europskih i civilizacijskih vrijednosti'. 'Koliko onda uopće vrijedi potpis ili riječ pojedinca ili (njihove) stranke kada kažu da žele europski put,' upitao je Inzko.

Također je upozorio kako je ovakvo ponašanje protivno i odredbama Daytonskog sporazuma koje obvezuju na promoviranje mira, tolerancije i pomirenja. Delegacija Europske unije u BiH reagirala je izjavom u kojoj se ističe kako se opredjeljenje za europske vrijednosti dokazuje djelima a ne riječima.

'Postupci vlasti RS-a su uvredljivi i neprihvatljivi. Slaviti djela osuđenih ratnih zločinaca jasno pokazuje da nije u interesu svi političari u ovoj zemlji trajno pomirenje i miran suživot, koji su ključni za budućnost stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine koja štiti prava svih građana', stajalište je delegacije EU u BiH. I veleposlanstvo SAD u BiH reagiralo je izjavom u kojoj se ističu riječi predsjednika Baracka Obame da agresivni nacionalizam i sirovi populizam nikome ne mogu donijeti sigurnost.

Povjerenik Europske komisije za ljudska prava i medije Nils Muižnieks također je kritizirao odluke Skupštine Republike Srpske kazavši da je odlika o dodjeli priznanja osuđenim ratnim zločincima snažan udarac procesu pomirenja i brojnim žrtvama zločina za koje su odgovorni. Pozvao je političare u regiji za udvostruče napore u izgradnju pomirenja i trajnoga mira.