MANJINSKU

Španjolska bi nakon više od 300 dana mogla dobiti vladu

25.10.2016 u 19:45

Bionic
Reading

Nakon više od 300 dana neuspješnih pregovora Španjolska je u utorak došla na korak do formiranja manjinske vlade Narodne stranke desnog centra, potvrdio je premijer Mariano Rajoy rekavši da je od kralja Felipea VI. dobio mandat za sastavljanje vlade

'Kralj mi je dao mandat pa ću ponovno u parlamentu tražiti podrsku', rekao je Mariano Rajoy na novinskoj konferenciji nakon sastanka. Glasovanje o vladi počet će u srijedu i nastaviti se u četvrtak kada se očekuje prvo glasovanje zastupnika. Eventualno drugo moglo bi biti u subotu. Kralj je u utorak održao bilateralne sastanke s liderima četiriju najvećih stranaka koje nakon parlamentarnih izbora u prosincu, te ponovljenih u lipnju, nisu uspijevale postići sporazum o koaliciji.

Narodna stranka ima 137 zastupnika a za formiranje vlade joj treba njih 176 u parlamentu s 350 mjesta. PSOE ima 85 zastupnika, protivnici mjera štednje Podemos i Ujedinjena ljevica zajedno 71 a stranka centra Građani 40. Rajoy krajem kolovoza nije dobio podršku u parlamentu. No mjesec dana kasnije došlo je do raskola u najvećoj oporbenoj stranci PSOE-u s čijeg je čela odstupio Pedro Sanchez, dvije godine nakon što je izabran na tu funkciju.

U nedjelju je najviše tijelo stranke odlučilo da će se suzdržati od glasovanja u srijedu. Time PSOE omogućava Narodnoj stranci formiranje manjinske vlade te sprječava izlazak Španjolaca na nove, treće izbore u godinu dana. Ako se do ponedjeljka 31. listopada ne formira vlada u prosincu će se održati novi izbori. Španjolskoj je hitno potrebna nova vlada, napomenuo je Rajoy.

Vodstvo PSOE-a je procijenilo da je bolje omogućiti mu manjinsku vladu nego na eventualnim novim izborima doživjeti novi poraz što bi Narodnoj stranci vjerojatno donijelo natpolovičnu većinu u parlamentu. Prema zadnjoj anketi PSOE gubi potporu. No dio članova stranke najavljuje glasovanje protiv Rajoya iako im prema pravilima stranke prijete kazne ukoliko ne postupe po nalogu vrhovnog tijela stranke.
PSOE je na parlamentarnim izborima u prosincu pa opet u lipnju zabilježio najslabiji rezultat u povijesti. Narodna stranka, na vlasti od 2011., pobijedila je oba puta no nije uspjela dobiti dovoljno zastupnika za samostalno sastavljanje vlade.

Ove dvije stranke se mijenjaju na vlasti u posljednja četiri desetljeća no pod utjecajem gospodarske krize, nezaposlenosti i korupcije novostvorene stranke Podemos i Građani raspršile su glasove birača i mjesta u parlamentu. Vođa Podemosa, Pablo Iglesias, optužio je PSOE za suradnju s Narodnom strankom te poručio kako će glasovati protiv te nastaviti biti oporba tradicionalnom dvostranačju. Čelnik stranke Građani, Albert Rivera, rekao je kako će podržati Rajoyevu vladu te da će ju zbog sadašnjeg omjera snaga i podrske moći kontrolirati. Španjolsko gospodarstvo raste po stopi od oko tri posto pa se zemlja blago oporavlja od dugogodišnje gospodarske krize. No stopa nezaposlenosti od 19,4 posto druga je po veličini u EU-u nakon Grčke.