KUD VODI PUT IZ CALAISA

Veliki požar u sjevernom dijelu Džungle, a Njemačka prima dio izbjeglica?

25.10.2016 u 19:53

Bionic
Reading

Veliki požar bukti u sjevernom dijelu migrantskog logora tzv. Džungle u Calaisu, veći od onih koji bi se mogli vidjeti bilo koji dan u tom migrantskom logoru, prema Reutersovu novinaru na mjestu događaja, a stotine izbjeglica iz jučer zatvorenog ilegalnog izbjegličkog naselja trebale bi biti prebačene u Njemačku, javlja u utorak dnevnik Rheinsche Postpozivajući se na informacije Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf)

Crni dim nadvio se nad požarom koji traje drugi dan akcije francuskih vlasti koje iz logora premještaju tisuće ljudi, a operacija je dosad prolazila uglavnom u miru

'Nekoliko stotina izbjeglica koji su dosad živjeli u ilegalnom naselju u Calaisu mogli bi biti prebačeni u Njemačku, jer su ovdje bili po prvi put unutar Europske unije i registrirani i Njemačka ih, shodno Dublinskom sporazumu, mora primiti natrag', javlja dnevnik Rheinische Post pozivajući se na izvore u Bamf-u.

Kako javlja isti izvor, Njemačka namjerava udovoljiti zahtjevu Francuske po tom pitanju. Istodobno se, međutim, polazi od toga da će većina pogođenih podnijeti tužbu protiv premještanja natrag u Njemačku.

Većina od oko 6.500 izbjeglica, koliko ih je živjelo u tzv. Džungli, ilegalnom kampu u blizini Eurotunela koji spaja europski kontinent s Velikom Britanijom, ondje je boravila samo kako bi se domogla Velike Britanije. Većina njih dolazi iz zemalja poput Afganistana, Sudana, Eritreje ili Etiopije.

U Njemačkoj se već javlja otpor eventualnom prihvatu stotina izbjeglica iz Calaisa.

'Čudi me da bi sad Njemačka trebala prihvatiti dio tih ljudi iz Calaisa. Mislim da je Njemačka prihvatila dovoljno izbjeglica. Sad je red na Francuskoj da preuzme dio tereta. I to prije svega zato jer je Francuska dosad odbijala primiti izbjeglice iz Njemačke', rekao je Gregor Golland, jedan od unutarnjopolitičkih stručnjaka vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU).