NA EUROPSKOM PUTU

Stier otkrio kamo Plenković prvo putuje

25.10.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Pošto je europski put BiH prioritet hrvatske vanjske politike, prvi službeni posjet premijera Andreja Plenkovića bit će u tu zemlju, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier

Stier je sudjelovao na prvom sastanku premijera sa svim njegovim ministrima u Banskim dvorima i prvi je izašao sa sastanka nakon dva sata.

Na pitanje novinara kakvo je stanje u njegovom resoru, ministar je odgovorio da se radi 'punom parom'

'Kao što znate, prioritet je europski put BiH. Mogu reći, to će biti i prvo službeno putovanje predsjednika vlade', rekao je.

Ponovio je svoju prošlotjednu izjavu s primopredaje dužnosti kada je rekao da je jedan od naglasaka vanjske politike stvaranje zone suradnje, posebice na jugoistoku Europe.

'Jasno je da imamo jasnu intenciju da stvorimo, pogotovo na jugoistoku Europe, zonu suradnje i očekujemo da države koje su u procesu pristupanja EU ispune sve kriterije kao što ih je Hrvatska ispunila, ali ćemo mi njima i pomoći da ih ispune. Naša je želja da oni doista dosegnu te standarde', kazao je.

Zamoljen da prokomentira svoje sudjelovanje u ponedjeljak na TradFestu - festivalu tradicije i konzervativnih ideja koji je pokrenula i organizirala Zaklada Vigilare, Stier je rekao kako smatra da je 'dobro za pluralizam i za demokraciju da se čuju i stavovi kršćana u politici, da je to zdravo za razvoj našeg društva'.

Upitan kakvo je njegovo stajalište po pitanju zabrane pobačaja, ministar je odgovorio: 'Rekao sam. Ja ne bih digao ruku za zakon o pobačaju, međutim taj zakon postoji. On je na ocjeni Ustavnog suda. Kao što znate, fokus vlade je na tome da se radi na edukaciji.'