SLOVENSKI PREMIJER U BEOGRADU

Cerar: Nadam se da će Hrvatska ubuduće biti konstruktivnija

25.10.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u Beogradu kako ga raduje što je Srbija postala faktor stabilnosti u regiji zapadnog Balkana i da je uvjeren da će na eurointegraciijskom putu svi problemi biti rješavani na civiliziran način, uključujući i konstruktivniju suradnju Hrvatske koja nije imala europski pristup prema Srbiji

'Nadam se da će Hrvatska ubuduće biti konstruktivnija. Mi kao članice EU koje su se kasnije priključivale ovoj značajnoj organizaciji moramo pružati dobar primjer ostalima, jer smo i sami prošli ove teške procese. Nadam se da Hrvatska neće ponoviti takav pristup', rekao je Cerar u intervjuu za Radio-televiziju Srbije odgovarajući na pitanje može li Slovenija pomoći Srbiji da joj regionalni sporovi ne budu prepreka ka EU, nakon što je Hrvatska usporavala Srbiju na tom putu.

Cerar je naglasio kao iznimno važno da svi uzajamno razumiju da države imaju različite interese i da, onda kad ih nije moguće uskladiti, treba poštovati pravo Europske unije i međunarodno pravo.

'U odnosu s Hrvatskom, recimo, naša arbitraža je pokrenula neka pitanja u vezi s granicom i zalažemo se da se poštuje pravo i da arbitražna odluka bude prihvaćena i poštovana od druge strane. U široj regiji Hrvatska ima otvorena još neka granična pitanja i važno je da sada damo dobar primjer kako se ti problemi rješavaju na civiliziran način', rekao je Cerar za RTS.

On je kazao kako vjeruje da će 'i druge zemlje zapadnog Balkana, prije svega Srbija, podržati ovakav pristup'.

'To je jedini način da zemlje koje imaju zajedničku povijestkonstruktivno krenu naprijedi riješe sporove', poručio je Cerar u izvatku iz intervjua za RTS, koji će u cijelosti biti objavljen u utorak navečer.

Vlade Srbije i Slovenije održale su u ponedjeljak zajedničku sjednicu u Beogradu i konstatirale da nemaju otvorenih pitanja i da se zaostali problemi iz sukcesije bivše SFRJ rješavaju dogovorima.

Održan je i Poslovni forum Srbija-Slovenija na kojem je istaknuto da dvoje zemlje imaju značajne mogućnosti za poboljšanje gospodarske suradnje.