SVE ZBOG VIZNOG REŽIMA ZA TURKE

Ankara više neće sprečavati izbjeglice na putu prema Europi

25.10.2016 u 13:50

Bionic
Reading

Turska više neće sprečavati izbjeglice koji će prelaziti Egejsko more jer EU ne poštuje sporazum o liberalizaciji viznog režima za Turke, najavio je Mehmet Akarca, savjetnik turskog premijera Binalija Yildrima

'Turska više neće sprečavati izbjeglice i migrante koji će prelaziti Egejsko more i ići u Europu jer, unatoč tome što je Turska poštovala svoj dio dogovora, Europska unija nije poduzela ništa da se poštuje sporazum o liberalizaciji viznog režima za turske državljane', kazao je za Večernji list Akarca

Pritom je savjetnik turskog premijera istaknuo kako je od potpisivanja sporazuma s EU-om o zadržavanju migranata ta država zaustavila njih više od pola milijuna na putu prema zapadnoj Europi.

Podsjetimo, Turska već dulje vrijeme prijeti EU da će pustiti izbjeglice prema Europi, pa je tako nedavno turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio da će Turska morati istupiti iz svojeg sporazuma s Europskom unijom o zaustavljanju priljeva migranata u Uniju ako EU ne usvoji bezvizni režim za Turke.

Bezvizni pristup EU, glavna nagrada za suradnju Ankare u zaustavljanju priljeva migranata u Europu, inače je predmet odgađanja zbog spora oko turskog protuterorističkog zakona i žestoke
Ankarine reakcije nakon propalogpuča. Cavusoglu je kazao kako je sporazum o suzbijanju migrantskog priljeva funkcionirao zbog 'vrlo ozbiljnih mjera' koje je poduzela Ankara.

Europska komisija odbacila Erdoganove primjedbe

'No sve to ovisi o ukidanju zahtjeva za vizama za naše građane, što je također jedna od točaka sporazuma od 18. ožujka', rekao je sredinom ljeta Cavusoglu, precizirajući pritom kako će Ankara biti prisiljena povući se iz sporazuma do kraja listopada.

I turski predsjednik Tayyip Erdogan je krajem rujna kritizirao EU, kazavši kako Europska unija nije ispunila obećanje po kojemu je trebala zajamčiti tri milijarde eura pomoći za migrante.

'No vrijeme prolazi, a godina se primiče kraju. Ti ljudi obećavaju, no ne čine ništa konkretno', kazao je Erdogan, dok je EU na kritiku odgovorio da to nije 'točno i da ne pomaže' u ovoj situaciji.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič odbacila je Erdoganove primjedbe, kazavši da se ubrzala primjena financijske potpore za izbjeglice u Turskoj u posljednjih nekoliko mjeseci.

Zemlje EU-a obećale isplatu tri milijarde dolara

Valja podsjetiti kako se broj osoba koje su stigle iz Turske do grčkih obala značajno smanjio otkad je Turska pristala na to da će sprečavati izbjeglice u nastojanju da isplove iz te zemlje, a zauzvrat su zemlje EU-a u ovoj godini obećale isplatu svote od tri milijarde dolara, čime bi se Turcima pomoglo u poboljšanju životnih uvjeta za oko tri milijuna sirijskih izbjeglica koji žive na njihovu teritoriju.

Od tri milijarde eura, 2,24 milijarde predviđeno je za humanitarnu i ostalu pomoć, rekla je glasnogovornica, dodavši da je 1,25 milijardi eura ugovoreno, a 467 milijuna isplaćeno. Kazala je i da su prošli tjedan potpisana dva izravna odobrenja u iznosu od 600 milijuna eura za potporu sirijskim izbjeglicama i domaćinima u Turskoj.