POKUŠAJ TERORIZMA?

Vučić: U Srbiji su uhićene osobe zbog ilegalnih aktivnosti prema Crnoj Gori

24.10.2016 u 23:09

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je u ponedjeljak navečer rekao da su u Srbiji uhićene osobe zbog nelegalnih aktivnosti vezanih za teritorij Crne Gore, uključujući i praćenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića nakon što je crnogorska policija na dan parlamentarnih izbora 16. listopada uhitila 20-ak državljana Srbije osumnjičivši ih za pokušaj terorizma

Vučić je objasnio da su na teritoriju Srbije pripremane ilegalne aktivnosti i da su privedene osobe koje su pratile kretanje Mila Đukanovića

'Nadležna tijela u Srbiji došla su do materijalnih dokaza da su, između ostalog, i na teritoriju Republike Srbije pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritorij Crne Gore', rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice ureda za koordiniranje službi sigurnosti kojom je predsjedao.

On je istaknuo da se privedene osobe nalaze u Beogradu, implicirajući da 'postoje elementi' umiješanosti inozemnih službi.

'Radile su (privedene osobe) zajedno s ljudima za koje mogu da kažem da postoji element inozemnosti', objasnio je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Pozornost u regiji na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori izazvala je informacija da su na teritoriju te države uhićene osobe iz Srbije koje su, navodno, pripremale terorističke aktivnosti, uključujući i uhićenje premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

'Dobra je vijest da u svemu nismo naišli na umiješanost bilo kog političara iz Srbije, a ni iz Crne Gore', rekao je u ponedjeljak premijer Vučić.

Vučić je naveo i da su srpske službe sigurnosti tijekom akcije dobile 'izravna priznanja', te da su 'zaplijenjene uniforme i novac' u iznosu od 125.000 eura.

Vučić je naveo da osobe uhićene u Crnoj Gori nisu povezane s tim slučajem, te da državna tijela u Podgorici trebaju utvrditi njihovu eventualnu odgovornost.

'Sjećate se da sam odmah čim su uhićeni rekao da taj bašibozuk nije mogao to uraditi, ali ima tko je mogao', rekao je Vučić i ostao nedorečen dodajući: 'Znate o kome govorim'.

Direktor uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović priopćio je 16. listopada da je u Crnoj Gori uhićeno 20 državljana Srbije osumnjičenih za pokušaj terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru prvo preuzet automatsko oružje, a potom tijekom večeri poduzeti napade na državne institucije, policiju i predstavnike državnih tijela, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne dužnosnike. Televizija 'Pink M' javlja da je među uhićenima i bivši zapovjednik srbijanske žandarmerije Bratislav Bata Dikić.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović prokomentirao je kako svaki građanin Srbije treba odgovarati ako je počinio neko kazneno djelo te naglasio kako u tom času 'nema dovoljno informacija' o uhićenju državljana Srbije.