PRAVO NA IZBOR

U Poljskoj novi prosvjedi žena za obranu prava na pobačaj

24.10.2016 u 21:37

Bionic
Reading

Tisuće Poljakinja prosvjedovale su u ponedjeljak u nekoliko gradova protiv novih inicijativa ograničavanja prava na pobačaj u toj zemlji

Prvi štrajk žena je održan 3. listopada. Tri dana kasnije, pod pritiskom masovnih prosvjeda na kojima je sudjelovalo oko 100.000 žena u cijeloj zemlji, konzervativna vlada Prava i pravde (PiS) odbacila je nacrt zakona koji bi zabranjivao pobačaj.

Ali tri dana nakon odbacivanja zakona, predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski je izjavio da njegova stranka i dalje želi ograničiti mogućnost pobačaja, 'čak i kada je djetetova smrt neizbježna, kako bi bilo kršteno'.

'Uspjeli smo odbaciti apsurdni zakon i napetosti u zemlji su popustile. Ali sada vlast to želi iskoristiti i provesti novi zakon, možda manje apsurdan, ali također neprihvatljiv. Ne slažemo se s time', rekla je Aleksandra Sekula, jedna od prosvjednica.

Tijekom obnovljenog prosvjeda koji je skupina nazvana Štrajk žena diljem zemlje organizirala među ostalim i u Katowicama, Wroclawu, Poznanu, Gdansku, Varšavi i Bialystoku, prosvjednice su upozoravale na 'uplitanje crkve u politiku' i 'kršenja ženskih prava'.

Jedna od organizatorica prosvjeda Bozena Przyluska je rekla da 'se crkva upliće u politiku i pravosuđe zemlje. Ona ucjenjuje političke stranke i miješa se u poslove koji je se ne tiču'.

'Mi se borimo i za svjetovnu državu, za pravo na kontracepciju i za jednaka prava muškaraca i žena u pogledu plaća', objasnila je jedna druga organizatorica Kamila Majer

Sadašnji poljski zakon, koji je među najrestriktivnijima u Europi, pobačaj dozvoljava samo u tri slučaja, opasnosti po život i zdravlja majke, slučaj teške patologije embrija i trudnoće nakon silovanja ili incesta.