EVAKUACIJA BEZ INCIDENATA

Više od 2.300 emigranata napustilo Džunglu Calaisa

25.10.2016 u 09:15

  • +5

Calais

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Philippe Wojazer

Bionic
Reading

Više od 2.300 emigranata je bez incidenta evakuirano autobusima iz logora Džungle u Calaisu u različite prihvatne centre u Francuskoj u ponedjeljak, prvog dana raspuštanja tog golemog naselja baraka

Između 6.000 i 8.000 muškaraca, žena i djece, većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje žive u tom logoru koji je postao okupljalište emigranata koji žele stići do Engleske, s druge strane kanala La Manche.

Oko 2.318 emigranata je odvezeno prvog dana operacije, objavio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve

'1.918 odraslih osoba je napustilo Calais u 45 autobusa i odlaze u 80 prihvatnih centara u 11 francuskih regija', rekao je ministar. 400 maloljetnika je upućeno u privremene prihvatne centre u očekivanju rješenja njihovih predmeta.

Oko 1.300 maloljetnika bez pratnje živi u Džungli, od kojih 500 tvrde da imaju rođake u Velikoj Britaniji.

Logor će ubrzo biti srušen, bageri će već u utorak početi uklanjati šatore i barake. Uvjeti života u Džungli i njezin utjecaj na regiju su postali osjetljiva tema šest mjeseci prije predsjedničkih izbora. Taj logor također simbolizira nemoć Europe da odgovori na najtežu migrantsku krizu nakon Drugog svjetskog rata

'Vlada je donijela hrabru i potrebnu odluku, zemlja poput Francuske sa 67 milijuna stanovnika je i te kako sposobna prihvatiti te ljude u nevolji, dostojanstveno ih prihvatiti bez pretjerane polemike', rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tijekom posjeta Turskoj.

Pokretanje razmještanja migranata nije zaključilo političku debatu: ljevica je zabrinuta za uvjete premiještanja, desno orijentirana oporba strahuje od nicanja novih slučajeva mini Calaisa, krajnja desnica se zalaže za povratak emigranata u njihove domovine.

Uz 7.500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama.