POVEZNICA GOSPODARSTVO

Nikolić: Nema razloga za loše odnose Srbije i Slovenije

24.10.2016 u 20:44

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u ponedjeljak u razgovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom da dvije zemlje nikada nisu bile u lošim odnosima niti danas za to imaju razloga, a dodatno ih povezuju zajednički gospodarski interesi

'Vašim su dolaskom naši odnosi dobili novu dimenziju, posebno u oblasti ekonomije. Naša gospodarska suradnja ima posebne mogućnosti zbog tržišta s kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini', izjavio je Nikolić sugerirajući da Srbija i Slovenija zajedničkim proizvodima iziđu na treća tržišta

Nikolić je u razgovoru s Cerarom istaknuo opredjeljenje Srbije za postane članicom EU-a rekavši da je 'pomoć Slovenije dragocjena' na putu punopravnog članstva, ali se požalio na odnos Bruxellesa, uz ocjenu 'da je Unija u krizi, pa čak i njezini temeljni principi'.

'Srbija ima poglavlja koja drugi nisu imali, neki uvjeti čak su i ponižavajući. Mi, s druge strane, uvodimo europske principe i vrijednosti i sukladno s tim uređujemo državu', navedeno je u priopćenju iz Nikolićeva ureda poslije sastanka sa slovenskim premijerom.

Cerar je, kako se navodi, istaknuo da je 'Srbija čimbenik stabilnosti cijele regije' te dodao da mu je 'drago da se ljudi iz Srbije i Slovenije razumiju'.

Slovenski premijer uvjeren da će današnji sastanak vlada Srbije i Slovenije u Beogradu te sastanak gospodarstvenika dviju država 'sasvim sigurno dati konkretne rezultate'.

Cerar je ranije u ponedjeljak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem ocijenio da dvije države imaju 'odlične političke, prijateljske i druge odnose'.

Među zajedničke gospodarske mogućnosti na susretu gospodarstvenika dviju zemalja kojima su se obratili Cerar i Vučić navedena je i suradnja na vojno-ekonomskom planu, u oblasti turizma i agrokompleksa, uz zajednički nastup na trećim tržištima.

'Možemo u turizmu zajednički nastupiti na trećim tržištima i ponuditi zajedničke aranžmane i razgledanje regije', ocijenio je Cerar.