PORUKA IZ BRUXELLESA?

Britanci poludjeli na najave da će pregovori o Brexitu biti na francuskom jeziku

25.10.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Britanska vlada i dio medija su bijesni zbog najava da će se pregovori o Brexitu voditi na francuskom jeziku, što su neki zaključili na osnovi činjenice da je Europska unija odlučila kako će glavni pregovarač o Brexitu s europske strane biti Michel Barnier, bivši francuski ministar vanjskih poslova i povjerenik za unutarnje tržište

Nova britanska premijerka Theresa May nije baš doživjela jako topao doček ovih dana u Bruxellesu, u kojem je boravila kako bi započela dogovore o kompleksnim pregovorima o Brexitu. No dodatni je signal Velikoj Britaniji da je čekaju mukotrpni pregovori u kojima ne može računati na velike ustupke i odluka da se za glavnog pregovarača s europske strane imenuje Michela Barniera, za kojega se počelo pisati u medijima da će pregovarati na svojem materinjem jeziku, dakle francuskom.

Reakciju vlade iz Londona i dijela britanskih medija nije dugo trebalo čekati pa su ovih dana objavljeni naslovi da će se ‘pregovori o Brexitu voditi na francuskom jeziku’, što se u Velikoj Britaniji percipira kao pljuska iz Bruxellesa.

Ubrzo su stigle i reakcije iz EU-a, pa je njemačka kancelarka Angela Merkel suho konstatirala da je ‘svakome dozvoljeno govoriti vlastiti jezik’ te dodala kako njoj ‘uopće nije čudno to što bi Barnier kao francuski državljanin govorio francuski, baš kao što ja govorim njemački’. Merkel se očito dobro zabavljala na račun britanskog bijesa zbog najava da će pregovarati o Brexitu na francuskom, a njezina izjava je zapravo posve u skladu s jezičnom politikom Europske unije, iz koje Velika Britanija sad želi izaći.

Kako bi smirio situaciju, na Twitteru se oglasio Michel Barnier i poručio da se nije očitovao o jeziku na kojem će biti vođeni pregovori o Brexitu te da će se pregovarači dogovoriti o tome kad krenu s poslom.


No sudeći prema neprijateljskom raspoloženju koje u briselskim krugovima vlada prema službenom Londonu, jezik pregovora će biti najmanji problem za Britance.