KANADA NA ČEKANJU

Valonija neće ispoštivati ultimatum EU-a nad CETA-om

24.10.2016 u 11:19

Bionic
Reading

Predsjednik parlamenta Valonije Andre Antoine izjavio je u ponedjeljak da 'neće biti moguće poštivati ultimatum' EU-a glede belgijskog potpisa na Ugovor o slobodnoj razmjeni EU/Kanada - CETA

'Neće biti moguće poštivati taj ultimatum', kazao je Antoine u intervjuu za belgijski radio RTL. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao je u nedjelju do ponedjeljka navečer Belgiji, blokiranoj valonskim otporom CETA-i, rok da kaže je li ili nije u mogućnosti potpisati Ugovor o slobodnoj razmjeni na svečanosti predviđenoj u četvrtak u Bruxellesu.

Antoine je zatražio više vremena da Valonija (frankofona regija na jugu Belgije) može proučiti tekstove, izbjegavajući odgovor na pitanje koliko će joj točno vremena trebati.

'Sutra će to biti ugovor s Amerikancima, Japancima i Kinezima, već sada treba stvoriti solidan pravni okvir' s Kanađanima 'koje obožavamo', izjavio je on.

Valonija vidi u CETA-i početak ugovora TTIP, vrlo nepopularnog, o kojem EU pregovara vrlo radišno sa SAD-om, i zahtijeva više jamstva spram moćnih multinacionalnih kompanija.

Belgija je jedina od 28 zemalja EU-a koja ne može potpisati CETA-u, sporazum koji se tiče 500 milijuna Europljana, zbog blokade te regije od 3,6 milijuna stanovnika.