POBUNA 1956. GODINE

Orban doživio salve zvižduka na komemoraciji

23.10.2016 u 21:54

Bionic
Reading

Zvižduci upućeni premijeru Viktoru Orbanu i sukobi obilježili su u nedjelju svečano obilježavanje 60. obljetnice pobune u Mađarskoj protiv komunističkih vlasti, javlja agencija France presse

Više stotina oporbenih prosvjednika pratilo je službenu svečanost organiziranu ispred parlamenta u Budimpešti tijekom koje je Orban branio svoju protuimigrantsku politiku pred oko 15.000 pobornika, prema procjeni AFP-a.

"S vremena na vrijeme Mađarska je uvučena u debate o budućnosti Europe", rekao je mađarski čelnik . "Postojalo je doba kada smo dozvolili otvaranje granica kako bi omogućili Nijemcima da se sretnu s drugim Nijemcima, danas, 2016. moramo zatvoriti granice", naglasio je Orban u aluziji na pad Željezne zavjese 1989. i na prošlogodišnje mađarsko podizanje bodljikave ograde na granicama sa Srbijom i Hrvatskom kako bi spriječili ulazak migranata.

Tijekom svečanosti nije bilo uhićenja ni ozbiljno ozlijeđenih u sukobima pobornika i protivnika premijera Orbana.

Na nedjeljenoj svečanosti je obilježena 60. obljetnica početka pobune Mađarske protiv komunističkog režima 23. listopada 1956. Sovjetske snage su pobunu ugušile u krvi, a 4. studenoga ju je tenkovim okončala Crvena armija.

U represiji je poginulo 2000 osoba i pokrenut je egzil 200.000 Mađara. Više od 300 osoba je pogubljeno.