BORBE U SIRIJI

Washington želi izolirati IS u Raqi

23.10.2016 u 18:56

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Ashton Carter zalagao se u nedjelju za operaciju kojom bi se izolirala skupina Islamska država(IS) u njezinom uporištu u Raqi u Siriji istodobno s ofenzivom koja traje na Mosul, posljednje veliko uporiše IS u Iraku

"Želimo što prije operaciju izolacije IS u Raki", rekao je Carter tijekom posjeta autonomnoj regiji irački Kurdistan.

"Radimo s našim partnerima u Siriji na pokretanju takve operacije", precizirao je Carter. "Dvije operacije će se odvijati istovremeno", dodao je aludirajući na ofenzivu na Mosul.

Sjedinjene Države su na čelu međunarodne koalicije šezdesetak zemalja u borbi protiv džihadista IS u Iraku i u Siriji. Ta koalicija vodi zračne udare na te dvije zemlje i obučava snage za borbu protiv IS.

Da ekstremistička skupina izgubi Mosul u Iraku, od velikih gradova bi pod njezinom kontrolom ostala samo Raqa na sjeveru Sirije.

Nakon što je velikom brzinom osvojila velika područja u Iraku i u Siriji 2014., skupina IS je izgubila dosta teritorija i brojne velike gradove poput Faluje i Ramadija u Iraku.

U Siriji je problem odrediti koje bi postrojbe na kopnu mogle voditi takvu operaciju. Washington je od sada podržavao kurdske snage i pobunjeničke skupine. Ali režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Rusija, a kritizira Washington, također tvrdi da se bori protiv džihadista.