RAT NE POSUSTAJE

Pojačane borbe u Alepu nakon isteka primirja

23.10.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Borbe u podijeljenom sirijskom gradu Alepu intenzivirale su se u nedjelju, dan nakon što je završio "humanitarni" prekid vatre kojeg je najavila Rusija, objavili su pobunjenici i skupina promatrača

Neidentificirani zrakoplovi bombardirali su pobunjenička područja na jugozapadnom dijelu Alepa, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Borci oporbe su za to vrijeme izveli topničke napade na južnu četvrt al-Hamadaniyah koju drži sirijska vojska. Nema informacija o poginulima.

Snage sirijske vojske su uz zračnu podršku Rusije pokrenule velik napad na pobunjenički dio Alepa, prenosi oporba.

Zapovjednik pobunjeničke Sirijske slobodne vojske rekao je kako su njihovi borci odbili taj napad i nanijeli "velike gubitke" snagama sirijske vojske, no njegov izvještaj ne može se potvrditi iz neovisnih izvora.

Rusija, ključni saveznik predsjednika Bashara al-Assada, u četvrtak je najavila prekid vatre u trajanju od 11 sati kojim se trebalo omogućiti civilima, ozlijeđenima i pobunjenicima da sigurnim prolazom napuste istočni Alep. Taj prekid vatre kasnije je produžen za dva dana, no pobunjenici su odbili ponudu.

Sirijska oporba tvrdi kako nije bilo jamstava da vladine snage neće uhititi one koji su evakuirani, te da nije predviđeno dostavljanje humanitarne pomoći onima koji ostanu u enklavi.

Procjenjuje se da je u istočnom Alepu zatočeno između 250 i 300 tisuća civila kojima nedostaje hrane i medicinske potrepštine.