ODLUKA PARLAMENTA

Irak zabranio alkohol

23.10.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Irački parlament izglasao je kasno u subotu zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola, što je iznenađujući čin koji bi mogao razljutiti neke manjine, ali i zadovoljiti neke utjecajne religijske čelnike

Pobornici ove zabrane tvrde da je ona u skladu s ustavom koji ne dopušta bilo kakav zakon koji je u proturječju s Islamom, no neki protivnici ističu kako se time krši isti taj ustav koji štiti tradicije religijskih manjina.

Odluka o zabrani donijeta je u zadnji tren, kao dodatak nacrta zakona o općinama, zbog čega protivnici te odluke nisu stigli pravovremeno reagirati, prenose zastupnik i službenik parlamenta.

Zakon je donesen dok su sve oči uprte na sjever države, gdje se snage iračke vojske bore za oslobađanje Mosula od Islamske države, što je jedna od najvećih bitaka posljednjih godina.

"Danas je donesen zakon čiji članak 14. zabranjuje uvoz, proizvodnju i prodaju svih vrsta alkohola", prenosi Yonadam Kanna, kršćanski zastupnik u iračkom parlamentu.

"Svako kršenje tog zakona predviđa kaznu između 10 i 25 milijuna dinara (oko 8 do 20 tisuća dolara)", dodaje Kanna, koji se protivio donošenju tog zakona.

Alkohol je rijetko u ponudi iračkih restorana i hotela, no njegovo konzumiranje je široko rasprostranjeno, pogotovo u Bagdadu gdje postoje desetci manjih dućana s alkoholnim pićima.

Irak ima i nekoliko tvrtki koje proizvode različite vrste alkohola, poput piva Farida ili Asriya araka (lokalno piće s okusom anisa).

Odluka parlamenta izazvala je veliko nezadovoljstvo zastupnika Kanne koji je izdao priopćenje i na televiziji govorio protiv novog zakona. "Članak tog zakona krši ustav koji jamči slobode manjina", rekao je.

U iračkom ustavu stoji kako se garantira islamski identitet većini iračkog naroda, kao i potpuna religijska sloboda svim pojedincima, poput kršćana, Jazida i Sabejca.

Ammar Toma
, zastupnik koji je glasao za zabranu, tvrdi kako upravo ustav zabranjuje alkohol.

"U ustavu stoji kako ne smijete donijeti zakon koji se protivi Islamu", ističe Toma, koji tvrdi da su utjecaji alkohola na društvo ogromni, uključujući "siromaštvo, terorizam i socijalne probleme".

Promatrači prenose kako je u Iraku u posljednjem razdoblju zabilježen rast upotrebe droga i alkohola, pogotovo u južnom gradu Basri u kojem je rašireno krijumčarenje iz susjednog Irana, te u kojem se alkohol može pronaći samo na crnom tržištu.