SILICIJSKA DOLINA

Suosnivači Applea, Twittera, eBaya ujedinjenini protiv Trumpa

23.10.2016 u 10:03

Bionic
Reading

Silicijska dolina, epicentar američke tehnološke industrije, jasno je odabrala svoju stranu u predsjedničkoj kampanji i ne skriva svoju odbojnost spram Donalda Trumpa

Titani visoke tehnologije svoje dolare, dakle, ulažu u demokratkinju Hillary Clinton i mnogi otvoreno vode kampanju protiv njezina republikanskog protivnika.

Steve Wozniak, Ev Williams, Jimmy Wales i Pierre Omidyar, suosnivači Apple, Twittera, Wikipedije i eBayja, ljetos su bili na listi stotinjak potpisnika otvorenog pisma sektora kojim se upozorava da bi Donald Trump u Bijeloj kući bio "katastrofa za inovaciju".

Republikanski milijarder bijesni protiv imigranata te je predložio "zatvaranje" dijela interneta iz sigurnosnih razloga. Kritizirao je Apple jer tvrtka proizvodi svoje uređaje u inozemstvu, a Amazon zbog njegovih poreza.

"Trump predstavlja točno suprotnost svemu u što vjeruju u Silicijskoj dolini - primanje imigranata, svjetski kozmopolitski poredak", ističe Geoffrey Skelley iz Centre for Politics sveučilišta Virginija.

Po njemu, sektor strahuje da Donald Trump ne pokrene trgovinski rat koji bi naškodio tvrtkama sa svjetskim ambicijima.

Melinda Jackson, profesorica političkih znanosti na sveučilištu San Jose, uspoređuje Trumpa s "anatemom" za sektor. "Čini se da gleda unatrag kako bi stvari opet bile kao nekad. A u Silicijskoj dolini sve se okreće oko inovacije i sljedećeg revolucionarnog poteza".

Dok Google tvrdi da je njegova misija učiniti svaku informaciju na svijetu slobodno dostupnom, a Facebook želi povezati čitav planet, Donald Trump obećao je izgraditi zid na meksičkoj granici kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju.

Ne imenujući izravno republikanskog kandidata, vlasnik i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg pozvao je u travnju tvorce aplikacija za mrežu da "izaberu nadu a ne strah" i pomognu izgradnju mostova a ne zidova.

Drugi osnivač Facebooka Dustin Moskovitz i njegova supruga obećali su znatnu svotu od 20 milijuna dolara Hillary Clinton i demokratskoj stranici ustvrdivši da bi zemlja "nazadovala" ako Trump pobijedi.

Apple je odustao od financiranja ili logističke podrške republikanskoj konvenciji ove godine, navodeći komentare Donalda Trumpa o imigrantima, manjinama i ženama.

Njegov šef Tim Cook i udovica njegova legendarnog prethodnika Stevea Jobsa organizirali su skupljanje sredstava za Hillary Clinton.

"Korijeni Clintonovih, Hillary posebno, ovdje su duboki", otkriva Melinda Jackson. "Ukazuju joj velikim dijelom povjerenje i imaju osjećaj da bi u najmanju ruku znali na čemu su s njom".