80 MILIJARDI DOLARA

AT&T kupio CNN i HBO, Trump želi sve spriječiti

23.10.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Američki telekomunikacijski div AT&T je postigao dogovor o kupovini medijskog konglomerata Time Warnera, vlasnika kanala CNN i HBO i filmskog studija Warner Bross, naveo je u subotu bankarski izvor, dok je republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump obećao spriječiti spajanje ako postane predsjednik navevši ga kao primjer "strukture moći" usmjerenog protiv njega i glasača

Radi se o transakciji većoj od 80 milijardi dolara.

Spajanje bi trebalo biti službeno objavljeno najkasnije prije otvaranja američkih financijskih tržišta u ponedjeljak, ali nije isključeno da se to dogodi i u noći između subote i nedjelje nakon sastanka upravnih vijeća dviju tvrtki, dodao je neimenovani izvor, javlja agencija France Presse.

Tržišna vrijednost Time Warnera procijenjena je na 69,6 milijardi dolara a AT&T-a 230,6 milijardi dolara.

Spajanje dva medijska diva vrijedna zajedno preko 300 milijarda dolara sigurno će se suočiti s temeljitim provjerama protumonopolskih tijela zbog potencijalnog utjecaja na medijsku scenu.

Analitičari smatraju da bi ova transakcija mogla izazvati druga velika spajanja medijskih kompanija.

Trump je u govoru u Gettysburgu obećao spriječiti spajanje AT&T i Time Warnera držeći da se time stvara "struktura moći" opasna za demokraciju, navodi Reuters.

"Kao primjer strukture moći protiv koje se borim AT&T kupuje Time Warner a time CNN, što je pogodba koju nećemo odobriti u mojoj administraciji jer je to prevelika koncentracija moći u rukama malog broja ljudi", rekao je Trump.

Trump je isto tako rekao da će nastojati raskinuti kupovinu medijske kompanije NBC Universal od strane Comcast Corp do koje je došlo 2013.

"Pogodbe poput ove uništavaju demokraciju", rekao je.