NAKON UHIĆENJA

Obitelj terorista tuži Njemačku zbog njegova samoubojstva

22.10.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Obitelj Džabara El Bakra, koji je planirao terorističke napade u Njemačkoj i koji je nakon uhićenja počinio samoubojstvo u zatvoru, najavila je kaznenu prijavu protiv djelatnika istražnog zatvora u Leipzigu zbog ubojstva iz nehata, javljaju njemački mediji u subotu

'Moramo istražiti jesu li djelatnici zatvora u Leipzigu djelovali nehajno zato što su El Bakra stavili u normalnu ćeliju i kontrolirali ga tek svakih 30 minuta i to usprkos činjenici da su ga prije toga uhvatili kako manipulira električnim vodovima i kako je bilo jasno da je akutno suicidalan', rekao je Alexander Huebner, odvjetnik obitelji 22-godišnjeg Sirijca za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

'I sam ministar pravosuđa savezne pokrajine Saske je priznao da se stvari nisu odvijale po pravilima', rekao je Huebner.

On se istodobno distancirao od tvrdnja jednog El Bakrovog brata koji je u razgovoru za dnevnik Die Welt optužio policiju da mu je ubila brata jer da je 'samoubojstvo zabranjeno u islamu'.

Al Bakr je uhićen prije dva tjedna nakon što je otkriveno da je u jednom stanu u Chemnitzu pripremao teroristički napad na jedan od berlinskih aerodroma

Nakon dva dana u istražnom zatvoru Al Bakr je pronađen obješen u svojoj ćeliji zbog čega su žestoko kritizirani pravosudni organi savezne pokrajine Saske ali i policija kojoj je El Bakr u nekoliko navrata pobjegao.

Policija isto tako nije reagirala kada je El Bakr u jednom smještaju za izbjeglice eksperimentirajući eksplozivnim tvarima uništio kuhinju smještaja. Policija je ovaj incidenta okarakterizirala kao 'nanošenje materijalne štete' ne uvidjevši da se radi o eksperimentiranju eksplozivom.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je Al Bakrovu smrt okarakterizirao kao veliki gubitak u borbi protiv terorizma zbog gubitka mogućeg svjedoka u otkrivanju načina funkcioniranja ćelija tzv. Islamske države u Europi.

Al Bakr je početkom 2015. kao izbjeglica došao u Njemačku.