Svijet U ŠPANJOLSKOJ I FRANCUSKOJ

Elektronska narukvica za obiteljske nasilnike

Francuska će iduće godine ispitati elektronsku narukvicu za zaštitu žena od obiteljskog nasilja, po uzoru na španjolsko iskustvo na tom polju, priopćila je u srijedu francuska vlada

PARIZ - Državna tajnica za obitelj Nadine Morano izjavila je za radijsku postaju France Info da ju kani "ispitati u dvama ili trima departmanima" u Francuskoj 2010., ne navodeći podatke o broju osoba koje bi ju nosile.

Premijer Francois Fillon treba u srijedu oko podneva objaviti paket mjera, među kojima bi narukvica trebala biti jedna od glavnih, u prigodi Svjetskog dana protiv nasilja nad ženama.

Ministarstvo pravosuđa je za ovaj tjedan najavilo ispitivanje SOS telefona koji će ženama u opasnosti omogućiti bržu uspostavu poziva.

U Francuskoj je u zadnje dvije godine zabilježeno 675.000 slučajeva nasilja nad ženama, a 156 ih je umrlo u 2008. od udaraca njihova partnera.

Crnu plastičnu narukvicu, nešto veću od ručnog sata, nosi nasilnik, a putem GPS-a povezana je s kontrolnim centrom. Žena kojoj prijeti nasilje ima pak kutijicu koja zvoni ako joj se nasilnik previše približi, a signal se odmah šalje policiji.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još