UJEDINJENI NARODI:

Islamska država drži 550 obitelji kao ljudski štit oko Mosula

21.10.2016 u 20:18

Bionic
Reading

Džihadisti Islamske države oteli su 550 obitelji iz sela oko Mosula i drže ih blizu uporišta IS-a u tom iračkom gradu, vjerojatno kao ljudski štit, izvijestio je u petak UN-ov ured za ljudska prava

'Ozbiljno smo zabrinuti zbog izvješća po koima ISIL koristi civile u Mosulu i oko njega kao ljudski štit dok iračke vojne snage napreduju. Civile drže blizu svojih ureda ili vojnih uporišta, što može rezultirati ljudskim gubicima', stoji u priopćenju što ga je objavio Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Husein.

'Postoji opasnost i da ISIL-ovi borci neće koristiti civile samo kao ljudski štit već bi ih mogli ubijati umjesto da ih oslobode', kaže se u priopćenju.

Iračke i kurdske snage, uz zračnu i kopnenu potporu koalicije predvođene Sjedinjenim Državama nastavljaju s operacijama zauzimanja teritorija oko Mosula, pripremajući ofenzivu na posljednje veliko džihadističko uporište u Iraku.


Glasnogovornica UN-a Ravina Shamdasani je, pozivajući se na 'provjerene informacije' preko osobnih kontakata, kazala da je oko 200 obitelji bilo prisiljeno 17. listopada otići iz sela Samalije prema Mosulu, a istoga je dana još 350 obitelji napustilo selo Najafiju i krenulo prema Mosulu.

Ured istražuje i informacije po kojima su džihadisti IS-a ubili 40 civila u selu blizu Mosula. Shamdasani nije objavila pojedinosti o tome.