ZAKLJUČCI O MIGRACIJAMA

Plenković: MUP je digao svoje sposobnosti na puno višu razinu

21.10.2016 u 19:45

Bionic
Reading

U Bruxellesu je poslijepodne završio sastanak na vrhu Europske unije, prvi na kojem je kao hrvatski premijer sudjelovao Andrej Plenković. Čelnici EU-a prihvatili su zaključke o migracijama u kojima su podržali mjere za jačanje nadzora na vanjskim granicama, snažno su osudili Rusiju, ali bez prijetnje dodatnim sankcijama zbog njezine ulogu u napadima na Alep, a za vrijeme summita nije riješen problem koji priječi da EU potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom što je predviđeno za kraj sljedećeg tjedna

Što se tiče pitanje migracija, Plenković je rekao da su prošle godine bila izrazito vidljiva dva modela, jedan model dobrodošlice, a drugi podizanja fizičkih barijera na granicama, dok su danas razlike dosta manje. 'Nakon iskustva svih država članica i njihovih lidera, sada stajališta ključnih čelnika više konvergiraju, nema više apriorne 'willkommen' politike, niti podizanja fizičkih barijera', rekao je.

Hrvatska, po njemu, mora zagovarati zaštitu vanjskih granica EU-a. 'To je jedino održivo rješenje i zato jačamo europsku graničnu i obalnu stražu, pomažemo one države na prvoj crti prihvata', rekao je Plenković. Zaključke o migracijama ocjenjuje kvalitetnima, a odluku o Europskoj graničnoj i obalnoj straži, koja na jednak način tretira zemlje izvan i unutar schengenskog prostora, dobrom.

Odgovarajući na pitanje novinara kakva će biti strategija Hrvatske oko potencijalne nove migrantske krize, Plenković je rekao da Hrvatska mora imati principijelan stav zaštite vanjskih granica.

'Imamo možda i pozitivnu geografsku okolnost da između sjevera Afrike i naše obale postoji Italija. Da to nije tako, pitanje je kako bi mi do sada bili doživjeli cijelu ovu krizu. Međutim, istodobno, sve naše službe, prije svega mislim na hrvatsku policiju, moraju osnažiti svoje kapacitete radi kontrole svih naših granica, osobito zelene granice.

U tom pogledu, koliko sam ja informiran u ovom trenutku, MUP je digao svoje sposobnosti na puno višu razinu, ima temeljite i cjelovite aktivnosti da se osigura sigurnost naše granice, što znači da i druge institucije - ukoliko dođe do svojevrsne krize i priljeva izbjeglica i migranata, kao što je bilo prošle godine - možemo djelovati i u smislu smještajnih kapaciteta i pokazati jednu humanost i solidarnost, što je odlika hrvatskog društva', kazao je Plenković.

'HDZ će se financirati zakonito i transparentno'

Upitan da komentira navode da je ranije izrada izbornog programa HDZ-a financirana ruskim kapitalom, Plenković je ponovio da će se njegova stranka financirati zakonito, transparentno i odgovorno.

'Što se tiče političkog utjecaja i financiranje političkih stranaka, ja sam to rekao prije 120 dana: dok sam ja na čelu HDZ-a, stranka će se financirati zakonito, transparentno i odgovorno, a to radimo sve ovo vrijeme i to će se vidjeti u izvješću koje smo predali DIP-u', rekao je Plenković u Bruxellesu.


Čelnici zemalja članica Europske unije završili su u petak sastanak na vrhu, a pitanje potpisivanja sporarazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i dalje je otvorena zbog protivljenja belgijske regije Valonije. 'Još trebamo pričekati na politički proces koji se odvija na razini valonske vlade i parlamenta', izjavio je Plenković.

Plenković je rekao da je rasprava o odnosima s Rusijom, koja je izvorno bila zamišljena kao strateška rasprava o odnosima s tom zemljom, dobila drukčiji karakter s obzirom na zbivanja u Siriji

'Rusija je globalni akter i sve države EU imaju razgranate veze. Normalno je da su te relacije uvijek pod pitanjem kad imamo ovakvu situaciju kakvu imamo danas. Utjecaj Rusije na države u hrvatskom susjedstvu je vidljiv iz niza aspekata. Iz povijesnih odnosa, do gospodarskih, energetskih interesa, povezanosti između političkih stranaka, pa čak i vojne suradnje', rekao je.

'Po mom uvjerenju, što EU više oklijeva, što je sporija u svojoj politici proširenja i susjedstva, to se otvara više prostora za angažman i naravno tješnje odnose tih zemalja koje ne vide baš sutra svoju perspektivu u EU s Rusijom, što je na neki način, ako to netko želi, i legitimno', rekao je Plenković.

Plenković je izrazio zadovoljstvo prvim summitom na kojem sudjeluje i dočekom svojih kolega.

'Mogu reći da vladaju kolegijalni i vrlo korektni odnosi. Ja sam intervenirao četiri puta u ova dva dana i mogu reći da sam dobio pozitivnu povratnu informaciju, oni vide da se radi o sugovorniku koji je familijaran s europskim temama', rekao je.