DRUG DUŠ

Za krvnika Crvenih Kmera traži se 40 g. zatvora

25.11.2009 u 15:35

Bionic
Reading

Međunarodni tužitelj suda u Pnom Penu zatražio je u srijedu 40 godina zatvorske kazne za "druga Duša", upravitelja zloglasnog logora Tuol Sleng u kojem je tadašnji ultramaoistički režim Crvenih Kmera 70-ih godina ubio više od 14.000 ljudi, prenijele su agencije

Pravim imenom Kaing Guek Eav, "Duš" je najviše pozicionirana osoba jednog od najokrutnijih režima 20. stoljeća, kojoj se pod okriljem UN-a sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Taj 67-godišnji bivši profesor matematike okrivljen je za "zločine protiv čovječnosti, mučenje i seksualno zlostavljanje, za ropstvo i druge nehumane postupke" koji su počinjeni dok je zapovijedao zatvorom S-21, od 1975. do 1979., kojemu je na čelu bio zloglasni maoistički vođa Pol Pot.

Duš, koji se 90-ih godina preobratio na kršćanstvo, priznao je krivnju i zatražio oprost u svojih žrtava te izrazio duboko kajanje jer je služio kriminalnoj organizaciji koja je na sramotan način uništavala vlastiti narod.

Reuters piše kako je Duš nijekao da je osobno ubijao ili mučio zatvorenike te je ponavljao kako je samo izvršavao naređenja u strahu za vlastiti život, kao "kotačić stroja u koji nije mogao biti isključen".

Međutim, vjerovao je kako se Kambodža mora osloboditi američkog imperijalizma tijekom Vijetnamskog rata, te je tužitelj, Australac William Smith, inzistirao u završnoj riječi na tome da je okrivljeni bio "ravnodušan prema patnji svojih žrtava" i zločine činio iz uvjerenja u ispravnost režima koji je "prao mozgove, praznio gradove, uklanjao stvarne ili izmišljene neprijatelje".

Takav režim težio je stvoriti nov, totalitarni svijet koji bi krenuo iz početka slijedeći čudovišni naum Pola Pota, piše AFP i dodaje da se presuda očekuje početkom 2010. godine.

Sud, koji djeluje uz potporu UN-a, traži pravdu za gotovo 2 milijuna ljudi, što je bila četvrtina tadašnje populacije Kambodže, koji su podlegli izrabljivanju, iscrpljivanju radom i mučenjima te nadasve gladi kao posljedice monstruozne agrarne reforme.

U samome zatvoru Tuol Sleng, ubijeno je više od 14.000 ljudi, a samo je sedam osoba preživjelo.

Od petorice bivših dužnosnika režima, koji je okončan invazijom Vijetnama 1979., Duš je jedini koji je dosad priznao krivnju.

U zatvoru na suđenje čekaju "drugi čovjek režima" Nuon Šea, bivši predsjednik Keu Sampan, bivši ministar vanjskih poslova Ieng Sari i njegova supruga Kieu Tirit.

Pol Pot bio je uhićen 1997., i umro je u travnju 1998., a vojni zapovjednik režima, jednonogi Ta Mok, umro je 2006. godine.