EUROPSKO VIJEĆE

Plenković i šefovi država EU danas raspravljaju o kontroverznom sporazumu

21.10.2016 u 07:32

Bionic
Reading

Drugi je dan sastanka na vrhu EU-a, na kojem sudjeluje u hrvatski premijer Andrej Plenković. U petak su na dnevnom redu trgovinska pitanja

Glavna tema sastanka šefova država članica EU je CETA, trgovinskog sporazuma između Kanade te Europske unije i njenih članica. Prema postignutom dogovoru, CETA bi, između ostaloga, trebala ukinuti 98 posto carinskih tarifa između EU-a i Kanade, a najkontroverzniji je dio sporazuma onaj koji se tiče posebnih sudova na kojima investitori mogu tužiti države ako smatraju da su prekršena njihova prava koja garantira CETA.

Potpisivanje CETA-e,  predviđeno za 27. listopada na summitu EU-Kanada u Bruxellesu.

Međutim, parlament frankofone regije Valonije, na jugu Belgije, odbio je dati saveznoj vladi suglasnost za potpisivanje toga sporazuma, tražeći dodatnu zaštitu za svoje proizvode. Belgijska savezna vlada mora dobiti suglasnost svih regionalnih vlada za potpisivanje međunarodnih sporazuma. Unatoč tome, belgijska savezna vlada očekuje da će moći uvjeriti vlasti u frankofonoj regiji Valoniji da daju suglasnost za potpisivanje sporazum.

Inače, Hrvatsko-kanadska trgovina je skromna: u prvih pola godine u Kanadu smo izvezli roba u vrijednosti od 121 milijun kuna, a istovremeno smo uvezli robu vrijednu 45 milijuna kuna

Zaustavljanje priljeva izbjeglica

Čelnici zemalja članica EU-a istaknuli su pak u četvrtak, prvi dan summita, kako je potrebno uložiti više napora na zaustavljanju priljeva migranata, posebice onih iz Afrike kroz primjenu sporazuma s ključnim zemljama toga kontinenta.

"Treba učiniti više napora kako bi se usporio priljev nelegalnih migranata, posebice onih iz Afrike te povećati stopu vraćanja migranata, koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila", kaže se u zaključcima.

Sporazum s Turskom omogućio je drastičan pad dolaska izbjeglica istočnomediteranskom rutom. Čak je za 98 posto manji priljev u odnosu na prije godinu dana. Sada EU želi zaključiti slične sporazume s pet ključnih afričkih zemalja – Nigerom, Nigerijom, Etiopijom, Malijem i Senegalom.

U EU bi htjeli da ti sporazumi budu gotovi prije proljeća, kada uobičajeno počne rasti broj izbjeglica koji preko Sredozemnog mora nastoje doći do Europe.

Rusiji nove sankcije

Usto, Europska unija će sa svog summita u Bruxellesu pozvati sirijski režim i Rusiju da prekinu napade na sirijski grad Alep i zaprijetiti novim sankcijama ako se ti napadi nastave, pokazao je u četvrtak nacrt zaključaka, koji bi trebali biti usvojeni na sastanku europskih čelnika.

"Europsko vijeće snažno osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, posebice Rusije na civile u Alepu. Poziva ih da okončaju nasilje i poduzmu hitne korake kako bi se osigurao neometan pristup humanitarne pomoći u Alep i druge dijelove zemlje", stoji u nacrtu zaključaka.

"Europsko vijeće poziva na hitni prekid neprijateljstava i na nastavak vjerodostojnog političkog procesa pod okriljem UN-a. EU razmatra sve opcije, uključujući daljnje restriktivne mjere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju režim, ako se sadašnje nasilje nastavi“, stoji u nacrtu.

Sirijska vojska je objavila u četvrtak da je stupio na snagu jednostrani prekid vatre koji podržava Rusija saveznik režima Bashara al-Assada kako bi se omogućilo ljudima da napuste opkoljeni istočni dio Alepa, što pobunjenici odbijaju objavljujući da pripremaju protuofenzivu kako bi probili blokadu.